In de eerste vier maanden van 2019 waren er 206.500 nieuwe asielaanvragers, een stijging tegenover de 179.000 in dezelfde periode van 2018, zo blijkt uit cijfers van het European Asylum Support Office.

Onder meer het aantal asielzoekers die geen visa nodig hebben om naar de Schengenzone te reizen, zoals die uit Venezuela, Colombia, Albanië en Georgië, steeg sterk. Volgens de Duitse Funke Mediengruppe, die al eerste over de cijfers berichtte, is het aantal mensen uit Venezuela dat voor het eerst asiel aanvraagt in Europa in de eerste vier maanden van het jaar met 121 procent gestegen, tot 14.257.

Het aantal Syriërs dat voor het eerst een aanvraag indiende, daalde dan weer met 8 procent, terwijl het aantal aanvragen uit Afghanistan steeg met 36 procent.

De VN verklaarden vrijdag nog dat momenteel 4 miljoen Venezolanen in het buitenland leven. In 2015, toen de verkiezingsoverwinning van de oppositie aanleiding gaf tot een escalerend conflict met president Nicolas Maduro, waren dat er nog 695.000. Vandaag kampt Venezuela nog steeds met een economische en politieke crisis, die heeft geleid tot een torenhoge inflatie en een gebrek aan levensmiddelen.

In de eerste vier maanden van 2019 waren er 206.500 nieuwe asielaanvragers, een stijging tegenover de 179.000 in dezelfde periode van 2018, zo blijkt uit cijfers van het European Asylum Support Office.Onder meer het aantal asielzoekers die geen visa nodig hebben om naar de Schengenzone te reizen, zoals die uit Venezuela, Colombia, Albanië en Georgië, steeg sterk. Volgens de Duitse Funke Mediengruppe, die al eerste over de cijfers berichtte, is het aantal mensen uit Venezuela dat voor het eerst asiel aanvraagt in Europa in de eerste vier maanden van het jaar met 121 procent gestegen, tot 14.257.Het aantal Syriërs dat voor het eerst een aanvraag indiende, daalde dan weer met 8 procent, terwijl het aantal aanvragen uit Afghanistan steeg met 36 procent.De VN verklaarden vrijdag nog dat momenteel 4 miljoen Venezolanen in het buitenland leven. In 2015, toen de verkiezingsoverwinning van de oppositie aanleiding gaf tot een escalerend conflict met president Nicolas Maduro, waren dat er nog 695.000. Vandaag kampt Venezuela nog steeds met een economische en politieke crisis, die heeft geleid tot een torenhoge inflatie en een gebrek aan levensmiddelen.