Hoogstwaarschijnlijk zal het politieke landschap na de departementsverkiezingen van zondag grondig veranderd zijn. Maar er blijven vele onzekerheden. Het extreemrechtse Front National hoopt andermaal op winst. De conservatieve UMP van ex-president Nicolas Sarkozy, vorige zondag duidelijk de sterkste partij, rekent op de zege.

Stemtest

Voor de verkiezing van de regionale besturen in circa 2000 kantons zijn ongeveer 42 miljoen kiesgerechtigden opgeroepen. De departementen hebben in het centralistische Frankrijk weinig bevoegdheden, maar de stembusgang wordt als een stemtest voor heel het land beschouwd. Al bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2014 en het resultaat voor het Europees parlement twee maanden later had de in Frankrijk niet erg populaire Hollande serieuze nederlagen moeten incasseren. Als oorzaak wordt gewezen naar de slechte economische toestand in het land, met de aanhoudend hoge werkloosheid, weinig groei en vele schulden.

Rechts op voorsprong

Voorlopig zijn een zestigtal van de 100 departementen in handen van het rechtse kamp. Op nationaal vlak kwam de conservatieve coalitie van UMP en UDI in de eerste ronde op 29,4 procent, extreemrechts behaalde 25,1 procent en de socialisten strandden op 21,8 procent.

Voor het eerst treden geen afzonderlijke kandidaten meer aan, maar zogenaamde "binômes": duo's van telkens een man en een vrouw strijden als team voor hun partij. Daarmee moet ook het vrouwenprecentage van 50 procent gegarandeerd worden. Omwille van verkiezingstechnische redenen wordt er in de steden Parijs en Lyon en in de vijf Franse overzeese departementen niet gestemd. (Belga/TE)

Hoogstwaarschijnlijk zal het politieke landschap na de departementsverkiezingen van zondag grondig veranderd zijn. Maar er blijven vele onzekerheden. Het extreemrechtse Front National hoopt andermaal op winst. De conservatieve UMP van ex-president Nicolas Sarkozy, vorige zondag duidelijk de sterkste partij, rekent op de zege. Voor de verkiezing van de regionale besturen in circa 2000 kantons zijn ongeveer 42 miljoen kiesgerechtigden opgeroepen. De departementen hebben in het centralistische Frankrijk weinig bevoegdheden, maar de stembusgang wordt als een stemtest voor heel het land beschouwd. Al bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2014 en het resultaat voor het Europees parlement twee maanden later had de in Frankrijk niet erg populaire Hollande serieuze nederlagen moeten incasseren. Als oorzaak wordt gewezen naar de slechte economische toestand in het land, met de aanhoudend hoge werkloosheid, weinig groei en vele schulden. Voorlopig zijn een zestigtal van de 100 departementen in handen van het rechtse kamp. Op nationaal vlak kwam de conservatieve coalitie van UMP en UDI in de eerste ronde op 29,4 procent, extreemrechts behaalde 25,1 procent en de socialisten strandden op 21,8 procent.Voor het eerst treden geen afzonderlijke kandidaten meer aan, maar zogenaamde "binômes": duo's van telkens een man en een vrouw strijden als team voor hun partij. Daarmee moet ook het vrouwenprecentage van 50 procent gegarandeerd worden. Omwille van verkiezingstechnische redenen wordt er in de steden Parijs en Lyon en in de vijf Franse overzeese departementen niet gestemd. (Belga/TE)