'Op dit moment is het waarschijnlijk dat er meer geïmporteerde gevallen in Europa zullen zijn', zo reageert het ECDC in een mededeling. Het EU-agentschap verzekert echter dat de lidstaten de noodzakelijke capaciteit hebben om een bredere verspreiding van het virus te verhinderen en onder controle te houden.

Volgens het ECDC was het 'niet onverwacht' dat er ook in Europa besmettingen zouden ontdekt worden, gezien het feit dat er de voorbije dagen ook al in andere landen buiten China besmettingen waren vastgesteld. Vrijdag had het Franse ministerie van Volksgezondheid de ontdekking van drie besmette gevallen meegedeeld. Voorlopig zijn er in andere Europese landen geen gevallen bevestigd, maar de waakzaamheid is groot.

Voorlopig zijn er in andere Europese landen geen gevallen bevestigd, maar de waakzaamheid is groot. Eurocommissaris voor Gezondheid Stella Kyriakides heeft voor maandag een vergadering met gezondheidsexperts van de lidstaten belegd. "We staan klaar om op te treden en meer te doen indien noodzakelijk", zo deelde ze mee op Twitter.

In het Verenigd Koninkrijk zijn gezondheidsdiensten alvast op zoek naar zo'n 2.000 vliegtuigpassagiers die in de voorbije twee weken in het land zijn aangekomen vanuit China, en meer bepaald de stad Wuhan, het epicentrum van het virus. Buiten China is het virus ook al opgedoken in onder meer de Verenigde Staten, Thailand, Vietnam en Singapore. In Australië zijn zaterdag drie nieuwe gevallen bevestigd, in Japan staat de teller op drie.

De Block: 'Patiënt in Sint-Pietersziekenhuis heeft gewone seizoensgriep'

De geruchten dat er mogelijk een patiënt met het coronavirus is opgenomen in het Sint-Pietersziekenhuis in Brussel, zijn onterecht. 'Bij de patiënt is een gewone seizoensgriep vastgesteld', zegt minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) zaterdagmiddag. Het ziekenhuis bevestigt die diagnose.

De patiënt kwam in de nacht van vrijdag op zaterdag het ziekenhuis binnen. Omdat het om een verdacht geval ging, werd de persoon geïsoleerd. Er werden ook voorzorgsmaatregelen genomen om te vermijden dat andere personen, patiënten of personeel, besmet zouden kunnen worden.

Uiteindelijk blijkt de patiënt dus gewoon de griep te hebben. 'Uit een bloedanalyse is gebleken dat het gaat om een griep en niet om het coronavirus', aldus het ziekenhuis. 'De situatie is meteen uitgeklaard. Dat toont dat onze procedures zeer goed werken', stelt De Block. Ze voegt nog toe dat haar diensten de zaken continu opvolgen 'zodat ze meteen kunnen ingrijpen en de bevolking informeren als dat nodig is'.

'Op dit moment is het waarschijnlijk dat er meer geïmporteerde gevallen in Europa zullen zijn', zo reageert het ECDC in een mededeling. Het EU-agentschap verzekert echter dat de lidstaten de noodzakelijke capaciteit hebben om een bredere verspreiding van het virus te verhinderen en onder controle te houden. Volgens het ECDC was het 'niet onverwacht' dat er ook in Europa besmettingen zouden ontdekt worden, gezien het feit dat er de voorbije dagen ook al in andere landen buiten China besmettingen waren vastgesteld. Vrijdag had het Franse ministerie van Volksgezondheid de ontdekking van drie besmette gevallen meegedeeld. Voorlopig zijn er in andere Europese landen geen gevallen bevestigd, maar de waakzaamheid is groot. Voorlopig zijn er in andere Europese landen geen gevallen bevestigd, maar de waakzaamheid is groot. Eurocommissaris voor Gezondheid Stella Kyriakides heeft voor maandag een vergadering met gezondheidsexperts van de lidstaten belegd. "We staan klaar om op te treden en meer te doen indien noodzakelijk", zo deelde ze mee op Twitter. In het Verenigd Koninkrijk zijn gezondheidsdiensten alvast op zoek naar zo'n 2.000 vliegtuigpassagiers die in de voorbije twee weken in het land zijn aangekomen vanuit China, en meer bepaald de stad Wuhan, het epicentrum van het virus. Buiten China is het virus ook al opgedoken in onder meer de Verenigde Staten, Thailand, Vietnam en Singapore. In Australië zijn zaterdag drie nieuwe gevallen bevestigd, in Japan staat de teller op drie. De geruchten dat er mogelijk een patiënt met het coronavirus is opgenomen in het Sint-Pietersziekenhuis in Brussel, zijn onterecht. 'Bij de patiënt is een gewone seizoensgriep vastgesteld', zegt minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) zaterdagmiddag. Het ziekenhuis bevestigt die diagnose.De patiënt kwam in de nacht van vrijdag op zaterdag het ziekenhuis binnen. Omdat het om een verdacht geval ging, werd de persoon geïsoleerd. Er werden ook voorzorgsmaatregelen genomen om te vermijden dat andere personen, patiënten of personeel, besmet zouden kunnen worden.Uiteindelijk blijkt de patiënt dus gewoon de griep te hebben. 'Uit een bloedanalyse is gebleken dat het gaat om een griep en niet om het coronavirus', aldus het ziekenhuis. 'De situatie is meteen uitgeklaard. Dat toont dat onze procedures zeer goed werken', stelt De Block. Ze voegt nog toe dat haar diensten de zaken continu opvolgen 'zodat ze meteen kunnen ingrijpen en de bevolking informeren als dat nodig is'.