De verwarmde containers zijn bedoeld als tijdelijk onderkomen. De Franse overheid wil niet dat de vluchtelingen zich er definitief vestigen. De meeste migranten hebben ook geen plannen in die richting: hun bedoeling is via Calais met de vrachtwagen of de trein de oversteek te maken naar het "beloofde land" Groot-Brittannië. Een riskante onderneming, die sommigen betalen met hun leven.

Eind november had justitie de Franse staat bevolen om sanitaire voorzieningen (douches, toiletten) op te trekken in de Jungle. De levensomstandigheden waren er immers van die aard dat de migranten "blootgesteld werden aan onmenselijke of onterende behandelingen", luidde het. De Franse regering toonde zich lange tijd terughoudend om gestructureerde vluchtelingenkampen te openen. Er waren immers de slechte herinneringen aan het kamp van Sangatte, dat in 1999 geopend werd door het Rode Kruis, en - overbevolkt - in 2002 moest gesloten worden.

Overigens opent er binnen de maand in de gemeente Grande-Sythe, vlakbij Duinkerke en een 40-tal kilometer ten noordoosten van Calais, een tentenkamp voor tussen 1.500 en 2.500 vluchtelingen. Dat zal beantwoorden aan de "internationale normen", belooft de lokale overheid, die samen met Artsen zonder Grenzen (AzG) het vluchtelingenkamp financiert. (Belga/NSK)

De verwarmde containers zijn bedoeld als tijdelijk onderkomen. De Franse overheid wil niet dat de vluchtelingen zich er definitief vestigen. De meeste migranten hebben ook geen plannen in die richting: hun bedoeling is via Calais met de vrachtwagen of de trein de oversteek te maken naar het "beloofde land" Groot-Brittannië. Een riskante onderneming, die sommigen betalen met hun leven.Eind november had justitie de Franse staat bevolen om sanitaire voorzieningen (douches, toiletten) op te trekken in de Jungle. De levensomstandigheden waren er immers van die aard dat de migranten "blootgesteld werden aan onmenselijke of onterende behandelingen", luidde het. De Franse regering toonde zich lange tijd terughoudend om gestructureerde vluchtelingenkampen te openen. Er waren immers de slechte herinneringen aan het kamp van Sangatte, dat in 1999 geopend werd door het Rode Kruis, en - overbevolkt - in 2002 moest gesloten worden.Overigens opent er binnen de maand in de gemeente Grande-Sythe, vlakbij Duinkerke en een 40-tal kilometer ten noordoosten van Calais, een tentenkamp voor tussen 1.500 en 2.500 vluchtelingen. Dat zal beantwoorden aan de "internationale normen", belooft de lokale overheid, die samen met Artsen zonder Grenzen (AzG) het vluchtelingenkamp financiert. (Belga/NSK)