‘Congolese regering bedreigt ngo’s die geld van VN-conferentie aannemen’

Alexander De Croo. © Belga Image

In Genève vindt vrijdag een donorconferentie plaats waarmee de VN 1,68 miljard euro willen inzamelen om de grote humanitaire noden in de Democratische Republiek Congo te ledigen. Congo weigerde eerder deel te nemen aan de conferentie en gaat nu nog verder.

De Congolese minister van Buitenlandse Zaken Léonard She Okitundu dreigt ermee ngo’s die geld aannemen van de conferentie, te verbieden om nog in het land te werken, schrijft jeuneafrique.com.

‘De ngo’s die dat geld ontvangen, zullen geen toelating krijgen om in ons land te werken’, zegt Okitundu. ‘België heeft eenzijdig beslist om de bilaterale contacten met ons op te zeggen, we moeten die logica doortrekken’, aldus de vice-eerste minister.

Beloofd

Op de donorconferentie willen de Verenigde Naties 1,68 miljard dollar ophalen. Voor ons land reist minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo af naar Zwitserland.

Vorig jaar maakte De Croo 17 miljoen euro vrij voor rechtstreekse humanitaire hulp. Die rechtstreekse steun wordt dit jaar opgevoerd. Het precieze bedrag wordt vrijdag in Genève aangekondigd.

Daarnaast belooft De Croo ook een aanzienlijke bijdrage aan de algemene middelen van humanitaire partners en globale fondsen die financiering voor Congo vrijmaken.

Lees ook

Cruciale maanden voor Congo

Partner Content