Het gerecht wijst ook een hertelling van de stemmen af. De weg lijkt zo open te liggen voor kandidaat Félix Tshisekedi, die volgens de officiële resultaten zou gewonnen hebben. Hij zou dinsdag de eed afleggen als nieuwe president.

De oppositie rond Fayulu spreekt van kiesfraude. Ook de katholieke kerk, die 40.000 waarnemers telde bij de verkiezingen, zegt dat Tshisekedi de verkiezingen van 30 december niet heeft gewonnen. De aftredende president Joseph Kabila, die 18 jaar aan de macht was, mocht zich niet herverkiesbaar stellen.

Volgens de krant Financial Times won Fayulu de verkiezingen met ongeveer zestig procent van de stemmen. De krant kwam tot die conclusie na analyse van twee datasets, een met gelekte data van de kiescommissie, en een met data van de katholieke kerk.

Reactie Fayulu: 'Enige legitieme president'

Fayulu wil dat Congolezen 'vreedzame betogingen' organiseren 'in het hele land' tegen de beslissing van het Grondwettelijk Hof. Hij spreekt van een 'grondwettelijke staatsgreep'. 'Via dit arrest bevestigt het Grondwettelijk Hof nogmaals dat ze net als de kiescommissie ten dienste staat van een individu en van een dictatoriaal regime dat noch de wetten van de republiek, noch de meest elementaire regels van democratie en moraal respecteert', zegt Fayulu. Hij beschuldigt Tshisekedi ervan 'volledig medeplichtig' te zijn aan een 'electorale putsch' van aftredend president Joseph Kabila, die zich niet herverkiesbaar mocht stellen. Tshisekedi zal de macht moeten delen met een premier van de huidige meerderheid, die pro-Kabila is. Volgens de kiescommissie zou het kamp-Kabila de parlementsverkiezingen gewonnen hebben.

Fayulu roept het Congolese volk om niemand te erkennen die zichzelf 'onwettig' president noemt, 'noch om orders van hem te gehoorzamen'. Hij eist de overwinning op met zestig procent van de stemmen. 'Ik beschouw mezelf de enige legitieme president van de Democratische Republiek Congo', zegt hij, en vraagt de internationale gemeenschap om Félix Tshisekedi niet te erkennen als president van Congo.

Het gerecht wijst ook een hertelling van de stemmen af. De weg lijkt zo open te liggen voor kandidaat Félix Tshisekedi, die volgens de officiële resultaten zou gewonnen hebben. Hij zou dinsdag de eed afleggen als nieuwe president. De oppositie rond Fayulu spreekt van kiesfraude. Ook de katholieke kerk, die 40.000 waarnemers telde bij de verkiezingen, zegt dat Tshisekedi de verkiezingen van 30 december niet heeft gewonnen. De aftredende president Joseph Kabila, die 18 jaar aan de macht was, mocht zich niet herverkiesbaar stellen. Volgens de krant Financial Times won Fayulu de verkiezingen met ongeveer zestig procent van de stemmen. De krant kwam tot die conclusie na analyse van twee datasets, een met gelekte data van de kiescommissie, en een met data van de katholieke kerk.Fayulu wil dat Congolezen 'vreedzame betogingen' organiseren 'in het hele land' tegen de beslissing van het Grondwettelijk Hof. Hij spreekt van een 'grondwettelijke staatsgreep'. 'Via dit arrest bevestigt het Grondwettelijk Hof nogmaals dat ze net als de kiescommissie ten dienste staat van een individu en van een dictatoriaal regime dat noch de wetten van de republiek, noch de meest elementaire regels van democratie en moraal respecteert', zegt Fayulu. Hij beschuldigt Tshisekedi ervan 'volledig medeplichtig' te zijn aan een 'electorale putsch' van aftredend president Joseph Kabila, die zich niet herverkiesbaar mocht stellen. Tshisekedi zal de macht moeten delen met een premier van de huidige meerderheid, die pro-Kabila is. Volgens de kiescommissie zou het kamp-Kabila de parlementsverkiezingen gewonnen hebben. Fayulu roept het Congolese volk om niemand te erkennen die zichzelf 'onwettig' president noemt, 'noch om orders van hem te gehoorzamen'. Hij eist de overwinning op met zestig procent van de stemmen. 'Ik beschouw mezelf de enige legitieme president van de Democratische Republiek Congo', zegt hij, en vraagt de internationale gemeenschap om Félix Tshisekedi niet te erkennen als president van Congo.