De rebellenbeweging M23 heeft de controle verworven over de luchthaven van Goma, de belangrijkste stad in het oosten van de Democratische Republiek Congo. Dat heeft een VN-functionaris laten weten. De luchthaven werd tot nog toe verdedigd door leden van de Republikeinse Garde, een elite-eenheid, en zondag werden ook nog gevechtshelikopters van de VN-vredesmacht Monusco ingezet om de luchthaven te beschermen.

In Goma zelf is er dinsdag mortiervuur te horen en worden plunderingen door militairen gemeld. De pro-Rwandese rebellenbeweging M23 rukte na intense gevechten met het Congolese regeringsleger op tot aan de poorten van Goma, de strategische stad op de grens met Rwanda.

M23 eist dat de Congolese regering van president Joseph Kabila gesprekken met hen aanknoopt. Die liet echter al verstaan dat niet te zullen doen. Regeringswoordvoerder Lambert Mende noemt M23 "fictieve troepen die door Rwanda in het leven zijn geroepen om zijn criminele activiteiten in Congo te verbergen". "Wij geven er de voorkeur aan om met Rwanda te onderhandelen, de echte agressor binnen de Internationale Conferentie over de Regio van de Grote Meren."

Congo en de VN beschuldigen er Rwanda (en deels ook Oeganda) van, de M23-rebellen actief te ondersteunen. (Belga/SD)

De rebellenbeweging M23 heeft de controle verworven over de luchthaven van Goma, de belangrijkste stad in het oosten van de Democratische Republiek Congo. Dat heeft een VN-functionaris laten weten. De luchthaven werd tot nog toe verdedigd door leden van de Republikeinse Garde, een elite-eenheid, en zondag werden ook nog gevechtshelikopters van de VN-vredesmacht Monusco ingezet om de luchthaven te beschermen. In Goma zelf is er dinsdag mortiervuur te horen en worden plunderingen door militairen gemeld. De pro-Rwandese rebellenbeweging M23 rukte na intense gevechten met het Congolese regeringsleger op tot aan de poorten van Goma, de strategische stad op de grens met Rwanda.M23 eist dat de Congolese regering van president Joseph Kabila gesprekken met hen aanknoopt. Die liet echter al verstaan dat niet te zullen doen. Regeringswoordvoerder Lambert Mende noemt M23 "fictieve troepen die door Rwanda in het leven zijn geroepen om zijn criminele activiteiten in Congo te verbergen". "Wij geven er de voorkeur aan om met Rwanda te onderhandelen, de echte agressor binnen de Internationale Conferentie over de Regio van de Grote Meren." Congo en de VN beschuldigen er Rwanda (en deels ook Oeganda) van, de M23-rebellen actief te ondersteunen. (Belga/SD)