Het nieuws werd gebracht door VN-radio Okapi, op basis van een militaire bron, en nog niet officieel bevestigd.

Het FPRI is een van de vele milities die in de regio Ituri vechten over invloed en rijkdommen. Het is volgens Human Rights Watch wat schendingen van mensenrechten betreft een van de gruwelijkste gebieden ter wereld.

Cobra Matata trad in december 2007 net als twee andere krijgsheren toe tot het Congolese leger. In juni 2010 stapte hij echter opnieuw op en werd leider van het FRPI. Banaloki gaf zich uiteindelijk op 22 november over, maar genoot tot hiertoe van grote bewegingsvrijheid.

Naar hij beweerde had hij toezeggingen gekregen dat hij en zijn manschappen hun rang zouden behouden nadat ze zouden toetreden tot het regeringsleger.

Volgens radio Okapi werd hij gearresteerd toen hij probeerde naar het maquis te vluchten. Hij zou zaterdag naar hoofdstad Kinshasha worden overgebracht.

Nog altijd volgens Okapi hadden zich sinds november slechts luttele aantallen FPRI-militanten bij hun leider gevoegd.

(Belga/RR)

Het nieuws werd gebracht door VN-radio Okapi, op basis van een militaire bron, en nog niet officieel bevestigd.Het FPRI is een van de vele milities die in de regio Ituri vechten over invloed en rijkdommen. Het is volgens Human Rights Watch wat schendingen van mensenrechten betreft een van de gruwelijkste gebieden ter wereld.Cobra Matata trad in december 2007 net als twee andere krijgsheren toe tot het Congolese leger. In juni 2010 stapte hij echter opnieuw op en werd leider van het FRPI. Banaloki gaf zich uiteindelijk op 22 november over, maar genoot tot hiertoe van grote bewegingsvrijheid. Naar hij beweerde had hij toezeggingen gekregen dat hij en zijn manschappen hun rang zouden behouden nadat ze zouden toetreden tot het regeringsleger.Volgens radio Okapi werd hij gearresteerd toen hij probeerde naar het maquis te vluchten. Hij zou zaterdag naar hoofdstad Kinshasha worden overgebracht.Nog altijd volgens Okapi hadden zich sinds november slechts luttele aantallen FPRI-militanten bij hun leider gevoegd.(Belga/RR)