De Congolese regering heeft aangekondigd dat ze de rebellenbeweging M23 heeft verslagen. De resterende strijders zouden naar buurland Rwanda zijn gevlucht. De Congolese regering kondigde het einde van de rebellie af.

De regering in Kinshasa heeft de "totale overwinning" op de M3-rebellen aangekondigd. "De laatste opstandelingen van de M23 hebben hun stellingen in Chanzu en Runyonyi verlaten onder druk van de regeringstroepen", verklaarde regeringswoordvoerder Lambert Mende. Hij voegde eraan toe dat de laatste rebellen "voor het grootste deel naar Rwanda zijn gevlucht".

Ook Luitenant-kolonel Olivier Amuli, woordvoerder van het regeringsleger in de provincie Noord-Kivu, bevestigt dat de steden Runyonyi en Chanzi zijn gevallen. In een verklaring heeft M23 zelf laten weten dat ze met Kinshasa is overeengekomen om het geweld te staken.

Rebellenbeweging

De M23-beweging werd opgericht door voormalige Tutsi-rebellen. Ze sloten op 23 maart 2009 een vredesakkoord met Congo en werden vervolgens geïntegreerd in het regeringsleger. Aan die datum leent de beweging haar naam. Vorig jaar begon M23 een opstand tegen de Congolese regering. Ze slaagden er toen enkele dagen in om de stad Goma te bezetten.

Sinds het uitbreken van het conflict in 2012 zijn zo'n 80.000 mensen op de vlucht geslagen in Oost-Congo. De Verenigde Naties beschuldigen de landen Rwanda en Oeganda ervan de rebellie te hebben gesteund, maar die landen hebben dat altijd ontkend. De oorlogvoerende partijen onderhandelen sinds december in Oeganda. (Belga/YD)

De Congolese regering heeft aangekondigd dat ze de rebellenbeweging M23 heeft verslagen. De resterende strijders zouden naar buurland Rwanda zijn gevlucht. De Congolese regering kondigde het einde van de rebellie af.De regering in Kinshasa heeft de "totale overwinning" op de M3-rebellen aangekondigd. "De laatste opstandelingen van de M23 hebben hun stellingen in Chanzu en Runyonyi verlaten onder druk van de regeringstroepen", verklaarde regeringswoordvoerder Lambert Mende. Hij voegde eraan toe dat de laatste rebellen "voor het grootste deel naar Rwanda zijn gevlucht".Ook Luitenant-kolonel Olivier Amuli, woordvoerder van het regeringsleger in de provincie Noord-Kivu, bevestigt dat de steden Runyonyi en Chanzi zijn gevallen. In een verklaring heeft M23 zelf laten weten dat ze met Kinshasa is overeengekomen om het geweld te staken.De M23-beweging werd opgericht door voormalige Tutsi-rebellen. Ze sloten op 23 maart 2009 een vredesakkoord met Congo en werden vervolgens geïntegreerd in het regeringsleger. Aan die datum leent de beweging haar naam. Vorig jaar begon M23 een opstand tegen de Congolese regering. Ze slaagden er toen enkele dagen in om de stad Goma te bezetten.Sinds het uitbreken van het conflict in 2012 zijn zo'n 80.000 mensen op de vlucht geslagen in Oost-Congo. De Verenigde Naties beschuldigen de landen Rwanda en Oeganda ervan de rebellie te hebben gesteund, maar die landen hebben dat altijd ontkend. De oorlogvoerende partijen onderhandelen sinds december in Oeganda. (Belga/YD)