De documentaire is het werk van de Belgische filmmaker Thierry Michel en journaliste Colette Braeckman, en handelt over de verkrachtingsproblematiek in Oost-Congo.

De docu kwam in de lente van dit jaar in Europa uit, vanaf september zou hij ook in Congo zelf vertoond worden. Maar de regering legde een verbod op omdat de film het Congolese leger in opspraak zou brengen. Michel werd onder meer verweten dat hij enkele getuigen (in de film) zou aangezet hebben om te liegen.

Maandag werd het verbod opgeheven, zo maakte het Congolese ministerie van Communicatie en Media bekend. Volgens een mededeling wordt de film nu "nuttig" geacht, en kan hij dienen in de strijd die Congo aanbindt tegen "de gesel van de verkrachting".

Verkrachting als wapen

Maandag ging de film in première in de VS, met een vertoning in Washington.

Volgens de productiemaatschappij zal het werkstuk op 21 oktober te zien zijn bij de Verenigde Naties in New York.

De film laat dokter Denis Mukwege aan het woord in het ziekenhuis van Panzi, in Bukavu (Zuid-Kivu), waar hij Congolese vrouwen die het slachtoffer werden van brutale verkrachtingen fysiek en psychologisch helpt. Verkrachtingen gebeuren in het oosten van Congo op grote schaal. De praktijk de voorbije vijftien jaar zelfs ingezet als wapen in de verschillende oorlogen in het gebied. Denis Mukwege kreeg voor zijn werk in 2014 de Sakharov-prijs voor de mensenrechten van het Europees parlement.

(Belga/RR)

De documentaire is het werk van de Belgische filmmaker Thierry Michel en journaliste Colette Braeckman, en handelt over de verkrachtingsproblematiek in Oost-Congo. De docu kwam in de lente van dit jaar in Europa uit, vanaf september zou hij ook in Congo zelf vertoond worden. Maar de regering legde een verbod op omdat de film het Congolese leger in opspraak zou brengen. Michel werd onder meer verweten dat hij enkele getuigen (in de film) zou aangezet hebben om te liegen. Maandag werd het verbod opgeheven, zo maakte het Congolese ministerie van Communicatie en Media bekend. Volgens een mededeling wordt de film nu "nuttig" geacht, en kan hij dienen in de strijd die Congo aanbindt tegen "de gesel van de verkrachting".Maandag ging de film in première in de VS, met een vertoning in Washington. Volgens de productiemaatschappij zal het werkstuk op 21 oktober te zien zijn bij de Verenigde Naties in New York. De film laat dokter Denis Mukwege aan het woord in het ziekenhuis van Panzi, in Bukavu (Zuid-Kivu), waar hij Congolese vrouwen die het slachtoffer werden van brutale verkrachtingen fysiek en psychologisch helpt. Verkrachtingen gebeuren in het oosten van Congo op grote schaal. De praktijk de voorbije vijftien jaar zelfs ingezet als wapen in de verschillende oorlogen in het gebied. Denis Mukwege kreeg voor zijn werk in 2014 de Sakharov-prijs voor de mensenrechten van het Europees parlement.(Belga/RR)