Colombia: vredesonderhandelaar blijft toch aan

Humberto de la Calle, regeringsonderhandelaar © REUTERS

De Colombiaanse president Juan Manuel Santos kondigde maandag een nieuwe fase in de dialoog met de FARC aan. Regeringsonderhandelaar Humberto de la Calle, die na de uitslag van het referendum zijn ontslag bekendmaakte, blijft toch aan.

“Ik heb Humberto de la Calle, die ik bevestigd heb als hoofdonderhandelaar (…), gevraagd de onderhandelingen te voeren die ons zullen toelaten om alle noodzakelijke kwesties aan te snijden om een akkoord te bereiken en om de droom van heel Colombia te verwezelijken om de oorlog met de FARC te beëindigen”, zo zei Juan Manuel Santos tijdens een toespraak die op televisie werd uitgezonden.

Over het vredesakkoord werd vier jaar onderhandeld in Cuba. Het voorzag in de demobilisatie van 5.765 FARC-strijders en de omvorming van de guerrillabeweging in een wettelijke politieke beweging. Daarmee moest een einde komen aan het conflict dat al 52 jaar duurt en al 260.000 mensenlevens kostte. In een referendum zondag keurde de meerderheid van de Colombianen (50,21 procent) het akkoord echter af.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content