Colombia: Farc en regering sluiten na 52 jaar vredesakkoord

Ivan Marquez, hoofdonderhandelaar van de Farc, schudt de hand van regeringsonderhandelaar Humberto de la Calle, terwijl de Cubaanse minster van Buitenlandse Zaken Bruno Rodriguez toekijkt © REUTERS

De Colombiaanse overheid en de rebellen van de guerillabeweging Farc hebben een vredesakkoord afgesloten. Dat hebben de onderhandelaars gemeld in de Cubaanse hoofdstad Havana.

Met het akkoord komt er een einde aan het oudste conflict in Latijns-Amerika.

“We zijn tot een finaal, integraal en definitief vredesakkoord gekomen”, stellen president Juan Manuel Santos en de Farc in een gemeenschappelijk persbericht.

“Het einde van het gewapende conflict zal eerst en vooral het einde van het enorme lijden betekenen dat het conflict heeft veroorzaakt. Daarnaast zal het het begin zijn van een nieuw hoofdstuk in onze geschiedenis. We willen dat er geen enkel slachtoffer meer valt in Colombia.”

Een bord viert het einde van de burgeroorlog
Een bord viert het einde van de burgeroorlog© REUTERS

Het akkoord zal in september ondertekend worden, waarna de Colombiaanse bevolking in oktober over het akkoord moet stemmen tijdens een referendum.

Het conflict tussen de veiligheidskrachten van de regering, linkse rebellen en rechtse paramilitairen begon in 1964, en kostte het leven aan 220.000 mensen. Vijf miljoen mensen zijn voor het conflict op de vlucht geslagen.

Vijf punten

Onderhandelaars van de regering en de rebellen hebben in Havana vier jaar over een vredesakkoord onderhandeld.

Het akkoord van woensdag volgde op een marathonsessie van zes dagen onderhandelen.

President Juan Manuel Santos reageerde in een tv-toespraak tot de bevolking “met diepe emotie en grote vreugde”. “Vandaag begint het einde van de lijdensweg, van de pijn, de tragedie van de oorlog”.

De president haalde vijf fundamentele punten aan uit het akkoord. Hij had het onder meer over het “effectieve einde van het geweld” via een “bilateraal en definitief staakt-het-vuren” door het inleveren “binnen de zes maanden” van Farc-wapens bij de Verenigde Naties. Hij herinnerde de slachtoffers er ook aan dat ze recht hebben op een schadevergoeding, en verklaarde dat er een speciale rechtbank zal worden opgericht voor de vrede, zodat “er geen straffeloosheid zal zijn voor de verantwoordelijken voor de zwaarste misdaden”. De president meldde ook dat guerrillastrijders, eens ze gedemobiliseerd zijn, deel zullen kunnen uitmaken van het parlement, via zegsmannen die geen stemrecht hebben en “enkel om te debatteren over de uitvoering van de akkoorden tot 2018”, wanneer er opnieuw verkiezingen zullen worden georganiseerd. Ze zullen aan die verkiezingen deelnemen “met een minimaal gegarandeerde vertegenwoordiging voor een periode van twee jaar”.

Steun van Obama

De linkse, marxistische Farc werd in 1964 opgericht, en eiste oorspronkelijk om de landbouwgrond eerlijker te verdelen. De groep verkreeg voornamelijk middelen via drugshandel en ontvoeringen, en zorgde voor een golf van geweld in het land. Sinds 2002 is de macht van de beweging door de druk van het Colombiaanse leger beperkter geworden, maar de groep telt nog steeds zowat 8.000 strijders.

In juni werd al een wapenstilstand afgekondigd.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zijn Colombiaanse collega Santos via de telefoon gefeliciteerd voor het historische akkoord, aldus het Witte Huis. “De Verenigde Staten zijn trots dat ze Colombia kunnen ondersteunen in de zoektocht naar vrede”, aldus Obama, die benadrukte dat de VS een versterking van de Colombiaanse instellingen zullen blijven nastreven en de bevolking zullen blijven helpen in het kader van het project “Peace Colombia”. Beide presidenten verklaarden bovendien dat hun overheden nauw zullen blijven samenwerken in de komende maanden om de georganiseerde misdaad en drugshandel te bestrijden.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content