Coffeeshops Maastricht dicht uit protest tegen ‘wietpas’

© Belga

De coffeeshops in de Nederlandse provincies Zeeland, Noord-Brabant en Limburg mogen geen buitenlanders meer binnenlaten. Uit protest zijn de coffeeshops in Maastricht vandaag gesloten.

De bedoeling van de maatregel is om drugstoeristen te weren. Het gaat om de eerste veranderingen door strengere gedoogcriteria voor coffeeshops. Tegen de veranderingen bestaat veel weerstand. Zo zijn alle Maastrichtse coffeeshops dicht gegaan uit protest tegen de nieuwe gedoogcriteria. Burgemeester Onno Hoes van de Nederlands-Limburgse gemeente heeft dat bekendgemaakt op een persconferentie.

De burgemeester is boos op de coffeeshophouders: “Ik had niet gedacht dat ze zo brutaal zouden zijn. Op deze manier ontwrichten zij de lokale samenleving.” In totaal 9 van de 14 coffeeshops werden gecontroleerd. Alleen coffeeshop Easy Going was even open en kreeg een schriftelijke waarschuwing omdat er geen ledenlijst was. Hoes had liever gezien dat de coffeeshops ledenlijsten hadden aangelegd om zo de lokale markt van wiet te voorzien. “Ze hadden die ledenlijst allang klaar kunnen hebben”, zei hij.

Terwijl voor het stadhuis een groot fluitconcert losbarste van boze buitenlandse coffeeshopklanten en coffeeshopwerknemers, zei Hoes tijdens de persconferentie binnen dat hij het probleem niet heeft veroorzaakt. “Maar we gaan agenten inzetten waar we overlast verwachten”, zei Hoes. De burgemeester kondigde aan dat coffeeshop Easy Going opnieuw gecontroleerd wordt. Als die naar verwachting weer geen ledenlijst kan overleggen, krijgt de eigenaar een vooraankondiging tot sluiting. Hoes verwacht de coffeeshop eind van de week te sluiten en denkt dat de eigenaar een kort geding aanspant. Hij hoopt op een uitspraak van de rechtbank binnen een week daarna.

‘Discriminatie’

Ondertussen zijn ook de eerste klachten van klanten al binnengekomen. Enkele door de coffeeshop “Easy Going” in Maastricht afgewezen buitenlanders zijn woedend over het Nederlandse wietbeleid dat ze “discriminerend” vinden. Toen een Belg door de coffeeshophouder Marc Josemans de toegang ontzegd werd, riep hij boos dat “dat lijkt op toestanden van ruim 50 jaar geleden”.

De Italiaan Marco Cappato kwam er ook niet in bij “Easy Going”. Samen met andere afgewezen buitenlanders stapte het voormalige lid van het Europees Parlement voor de Radicale Partij naar de politie om aangifte wegens discriminatie te doen. De man, tegenwoordig raadslid in Milaan, zei dat de nieuwe Nederlandse maatregel het omgekeerde effect zal hebben. “Afwijzing leidt juist tot de vraag naar meer”, denkt hij. “Nederland zou juist alles moeten doen om het Europese drugsbeleid beter te maken, in plaats van het Nederlandse beleid dommer te maken.”

Ook Maastrichtenaar Les Andoetoe was woedend. Hij werd afgewezen omdat hij 150 meter over de Belgische grens in Vroenhoven woont. Met een doktersadvies ging hij naar het gemeentehuis om een toegangsbewijs te vragen. Hij heeft de wiet naar eigen zeggen om medische redenen nodig.

Opvoeren van politie-aanwezigheid

Hans van Duijn, voormalig voorzitter van de Nederlandse Politiebond, stond voor “Easy Going” de pers te woord om te benadrukken dat het nieuwe Nederlandse beleid uitsluitend zou leiden tot voordeel voor de criminelen. “Iedereen die hier wordt geweigerd, loopt een paar meter verder door naar de drugsdealers uit onder meer Rotterdam die hier in groten getale rondrijden.” Volgens Van Duijn leidt het nieuwe beleid tot meer overlast voor burgers in de stad, worden de gebruikers slechter bediend en vangen criminele dealers de buitenlanders op.

Buitenlanders die regelmatig hasj en wiet kopen in Maastricht, hebben een demonstratie aangekondigd. De Belgische minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet heeft naar aanleiding van de maatregel alvast aangekondigd dat de politieaanwezigheid in de Belgisch-Nederlandse grensstreek zal worden opgevoerd. Milquet zet zich schrap voor nevenwerkingen als de verplaatsing van de illegale verkoop naar België, meer drugskoeriers of meer drugsproductie in ons land. Vanaf 2013 krijgen ook de coffeeshops in de rest van Nederland met de wietpas te maken. (Belga/RDM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content