Dit jaar maakte de jury een selectie uit 155 boeken die verschenen zijn (of nog verschijnen) tussen 1 oktober 2015 en 30 september 2016.

Onder de 13 genomineerden zitten zes vrouwelijke auteurs en zeven mannen, met daarbij vier Amerikaanse auteurs en zeven Britten. Er zit werk tussen van gevestigde namen zoals J.M. Coetzee met The Childhood of Jesus, Deborah Levy - die in 2012 ook al genomineerd was voor Swimming Pool - met Hot Milk, de Schotse A.L. Kennedy met Serious Sweet en Elizabeth Strout met My Name is Lucy Barton. Sinds enkele jaren staat de Man Booker Prize open voor schrijvers van alle nationaliteiten, op voorwaarde dat het boek is geschreven in het Engels en gepubliceerd is in het Verenigd Koninkrijk. Maar op de longlist prijken ook vier debuten: Hystophia van David Means, The Many van Wyl Menmuir, Eileen door Ottessa Moshfegh en Work Like Any Other van Virginia Reeves. Een boek dat ook in het oog springt, is dat van Graeme Macrae Burnett, His Bloody Project. Het gebeurt namelijk niet snel dat een psychologische misdaadthriller kans maakt op de prestigieuze prijs.

Peter Carey achterna?

Het wordt ook afwachten of Coetzee zijn derde Booker Prize in de wacht kan slepen. Coetzee won de prijs eerder al voor Life & Times of Michael K (1983) en voor Disgrace (1999). In 2009 maakte hij met Summertime al eens kans op een derde Booker Prize, maar toen won Hilary Mantel met Wolf Hall. Ook Peter Carey maakte ooit (in 2010) kans op een derde bekroning, maar greep er toen ook naast.

Nog opvallend aan de nominatie is dat het boek van Coetzee pas op 26 september in de winkelrekken zal liggen. Dat betekent dat naast de jury van de Booker Prize nog maar weinig mensen het boek hebben gelezen. Het weinige dat van het boek bekend is, is dat het gaat om een opvolger van het in 2013 verschenen The Childhood of Jesus. Opvallende afwezigen op de lijst genomineerden zijn: Ian McEwan met Nutshell, Julian Barnes met Het tumult van de tijd, zijn roman over Dimitri Sjostakovitsj, Don DeLillo met Zero K en Jonathan Safran Foer, wiens Here I Am in september verschijnt.. Op 13 september wordt de shortlist bekendgemaakt. De uiteindelijke winnaar, die beloond wordt met een prijs van 50.000 pond, kennen we op 25 oktober. (BELGA/JVL)

Dit jaar maakte de jury een selectie uit 155 boeken die verschenen zijn (of nog verschijnen) tussen 1 oktober 2015 en 30 september 2016. Onder de 13 genomineerden zitten zes vrouwelijke auteurs en zeven mannen, met daarbij vier Amerikaanse auteurs en zeven Britten. Er zit werk tussen van gevestigde namen zoals J.M. Coetzee met The Childhood of Jesus, Deborah Levy - die in 2012 ook al genomineerd was voor Swimming Pool - met Hot Milk, de Schotse A.L. Kennedy met Serious Sweet en Elizabeth Strout met My Name is Lucy Barton. Sinds enkele jaren staat de Man Booker Prize open voor schrijvers van alle nationaliteiten, op voorwaarde dat het boek is geschreven in het Engels en gepubliceerd is in het Verenigd Koninkrijk. Maar op de longlist prijken ook vier debuten: Hystophia van David Means, The Many van Wyl Menmuir, Eileen door Ottessa Moshfegh en Work Like Any Other van Virginia Reeves. Een boek dat ook in het oog springt, is dat van Graeme Macrae Burnett, His Bloody Project. Het gebeurt namelijk niet snel dat een psychologische misdaadthriller kans maakt op de prestigieuze prijs. Het wordt ook afwachten of Coetzee zijn derde Booker Prize in de wacht kan slepen. Coetzee won de prijs eerder al voor Life & Times of Michael K (1983) en voor Disgrace (1999). In 2009 maakte hij met Summertime al eens kans op een derde Booker Prize, maar toen won Hilary Mantel met Wolf Hall. Ook Peter Carey maakte ooit (in 2010) kans op een derde bekroning, maar greep er toen ook naast.Nog opvallend aan de nominatie is dat het boek van Coetzee pas op 26 september in de winkelrekken zal liggen. Dat betekent dat naast de jury van de Booker Prize nog maar weinig mensen het boek hebben gelezen. Het weinige dat van het boek bekend is, is dat het gaat om een opvolger van het in 2013 verschenen The Childhood of Jesus. Opvallende afwezigen op de lijst genomineerden zijn: Ian McEwan met Nutshell, Julian Barnes met Het tumult van de tijd, zijn roman over Dimitri Sjostakovitsj, Don DeLillo met Zero K en Jonathan Safran Foer, wiens Here I Am in september verschijnt.. Op 13 september wordt de shortlist bekendgemaakt. De uiteindelijke winnaar, die beloond wordt met een prijs van 50.000 pond, kennen we op 25 oktober. (BELGA/JVL)