In een mededeling, lieten de ministers en diplomaten weten dat ze "sterk verenigd" blijven in hun "vastberadenheid om deze globale dreiging te elimineren en haar valse en destructieve retoriek te overwinnen". De coalitie prees bovendien de Iraakse strijdkrachten omdat ze meer dan 60 procent van het territorium hebben bevrijd van IS, en stelde dat ze tevreden is dat IS in Syrië verdreven is uit een derde van de regio die ze ooit controleerde.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson verklaarde dat het voor de VS de eerste prioriteit is in de regio om IS te verslaan. Hij riep de leden van de coalitie echter ook op om hun militaire en financiële bijdragen te verhogen. "De VS zullen hun deel doen, maar de omstandigheden op het grondgebied vragen meer van jullie allemaal", aldus de buitenlandminister.

De VS voorzien 75 procent van de militaire middelen om de lokale partners te steunen in hun strijd tegen IS, en 25 pct van het bedrag dat wordt uitgegeven aan humanitaire steun en steun voor de inspanningen rond de stabilisering in de regio. "Ik vraag aan elk land om te bekijken hoe ze deze vitale inspanningen het beste steunen, vooral als het gaat om militaire en financiële middelen", zei Tillerson nog, die toevoegt dat de VS in Syrië zullen werken aan het creëren van "stabiele interimzones", zodat vluchtelingen weer naar huis kunnen gaan. Sinds 2014 investeerde de coalitie al 22,2 miljard dollar (20,6 miljard euro) in de regio, aldus het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Marc Ayrault heeft Washington ondertussen opgeroepen om zijn intenties rond de strijd in Syrië snel te verduidelijken. "Ik voel dat de nieuwe administratie moeite heeft om te beslissen" wie het offensief op Raqqa, de facto de hoofdstad van IS, moet leiden, en wat de toekomstige status zal zijn van de stad en andere bevrijde steden, aldus de Franse buitenlandminister, die toevoegde dat hij dinsdag een bijeenkomst had met Saudi-Arabië, Qatar, de Verenigde Arabische Emiraten en Jordanië om de situatie in Raqqa te bespreken.

Het Pentagon diende eind februari een plan in bij het Witte Huis om de strijd tegen IS op te trekken, maar Washington heeft nog niet laten weten welke strategie ze wil volgen.

In een mededeling, lieten de ministers en diplomaten weten dat ze "sterk verenigd" blijven in hun "vastberadenheid om deze globale dreiging te elimineren en haar valse en destructieve retoriek te overwinnen". De coalitie prees bovendien de Iraakse strijdkrachten omdat ze meer dan 60 procent van het territorium hebben bevrijd van IS, en stelde dat ze tevreden is dat IS in Syrië verdreven is uit een derde van de regio die ze ooit controleerde. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson verklaarde dat het voor de VS de eerste prioriteit is in de regio om IS te verslaan. Hij riep de leden van de coalitie echter ook op om hun militaire en financiële bijdragen te verhogen. "De VS zullen hun deel doen, maar de omstandigheden op het grondgebied vragen meer van jullie allemaal", aldus de buitenlandminister. De VS voorzien 75 procent van de militaire middelen om de lokale partners te steunen in hun strijd tegen IS, en 25 pct van het bedrag dat wordt uitgegeven aan humanitaire steun en steun voor de inspanningen rond de stabilisering in de regio. "Ik vraag aan elk land om te bekijken hoe ze deze vitale inspanningen het beste steunen, vooral als het gaat om militaire en financiële middelen", zei Tillerson nog, die toevoegt dat de VS in Syrië zullen werken aan het creëren van "stabiele interimzones", zodat vluchtelingen weer naar huis kunnen gaan. Sinds 2014 investeerde de coalitie al 22,2 miljard dollar (20,6 miljard euro) in de regio, aldus het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. De Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Marc Ayrault heeft Washington ondertussen opgeroepen om zijn intenties rond de strijd in Syrië snel te verduidelijken. "Ik voel dat de nieuwe administratie moeite heeft om te beslissen" wie het offensief op Raqqa, de facto de hoofdstad van IS, moet leiden, en wat de toekomstige status zal zijn van de stad en andere bevrijde steden, aldus de Franse buitenlandminister, die toevoegde dat hij dinsdag een bijeenkomst had met Saudi-Arabië, Qatar, de Verenigde Arabische Emiraten en Jordanië om de situatie in Raqqa te bespreken. Het Pentagon diende eind februari een plan in bij het Witte Huis om de strijd tegen IS op te trekken, maar Washington heeft nog niet laten weten welke strategie ze wil volgen.