‘Chocolade dreigt tegen 2020 te verdwijnen’

© Thinkstock
Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

Twee van ’s werelds grootste chocoladeproducenten waarschuwen voor een wereldwijd chocoladetekort. De mens consumeert immers meer cacao dan boeren kunnen produceren.

Chocoladegiganten Mars Inc en Barry Callebaut waarschuwen in de Amerikaanse krant Washington Post dat de wereld tegen 2020 een chocoladetekort zal kennen van 1 miljoen ton door de grote vraag vanuit Azië.

Het Zwitserse Barry Callebaut onthulde in zijn jaarlijkse rapport dat het het voorbije jaar 1,7 miljoen ton chocolade verkocht, een stijging van meer dan 11,8 procent. Het bedrijf herhaalt bovendien de zorg van concurrent Mars Inc dat de wereld afstevent op een chocoladetekort. In 2012 waarschuwde een toenmalige topvrouw van Mars al dat de wereldwijde cacaosector ‘mogelijk tegen 2020 met een tekort van 1 miljoen ton zou kampen’.

Vorig jaar waarschuwden experts nog dat de toekomst van chocolade zelf tegen 2020 bedreigd is. Zo schreef Angus Kennedy in het vakblad Kennedy’s Confection magazine dat de ‘chocoladereep van de toekomst’ met zo weinig cacao zal gemaakt zijn dat het ‘in niets meer zal lijken op de chocolade die we vandaag kennen’.

70 procent van alle cacao in de wereld wordt door Ivoorkust en Ghana geproduceerd, maar de omstandigheden in West-Afrika zijn niet ideaal. De droogte heeft veel cacaoplantages vernietigd en de productie wordt geteisterd door een schimmelziekte. Afrikaanse boeren zoeken daarom hun heil in andere gewassen, zoals maïs, om te overleven.

Verlangen naar chocolade onverzadigbaar

Ondertussen is het verlangen van de wereld naar chocolade onverzadigbaar. Vooral de Chinezen hebben het snoepgoed ontdekt en kopen steeds meer chocolade. Daarnaast is er de stijgende populariteit van zwarte chocolade, die heel wat meer cacao bevat dan gewone chocolade. (Een gewone chocoladereep bevat zo’n 10 procent cacao, terwijl dat bij zwarte chocolade meer dan 70 procent kan zijn.)

Dat is ook de reden waarom de cacaoprijs sinds 2012, toen de mensen meer chocolade begonnen te eten dan de wereld kon produceren, met meer dan 60 procent gestegen is. Chocoladeproducenten zagen zich dan ook verplicht om die hoge prijs door te rekenen in de prijs van de repen, de repen kleiner te maken en ze op te vullen met fruit en noten.

Ondertussen werken wetenschappers aan oplossingen voor het chocoladetekort. In Centraal-Afrika worden nieuwe bomen ontwikkeld die zeven keer meer bonen produceren dan traditionele cacaobomen. Dit gaat echter gepaard met veel smaakverlies waar ‘chocoholics’ zich ongetwijfeld niet in zullen kunnen vinden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content