Chinese Nobelprijswinnaar Liu Xiaobo (61) is overleden

13/07/17 om 16:03 - Bijgewerkt om 16:10

De Chinese mensenrechtenactivist Liu Xiaobo, winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede, is overleden. Hij zag acht jaar in de cel in China.

Chinese Nobelprijswinnaar Liu Xiaobo (61) is overleden

Liu Xiaobo op zijn ziekenhuisbed, enkele dagen voor zijn overlijden © Belga Image

Liu leed aan terminale leverkanker en belandde in mei dit jaar van de cel in het ziekenhuis wegens orgaanfalen.

Meerdere verzoeken, zowel door zijn familie als door diverse westerse landen, om China te verlaten voor een behandeling in het buitenland, werden door Peking afgewezen, omdat hij het land niet mocht verlaten zolang hij zijn straf niet had uitgezeten.

Protestanten sturen postkaartjes naar de terminaal zieke Liu Xiaobo, die China vooralsnog niet mag verlaten

Protestanten sturen postkaartjes naar de terminaal zieke Liu Xiaobo, die China vooralsnog niet mag verlaten © AFP

De 61-jarige dissident werd in 2009 tot 11 jaar cel veroordeeld in China wegens poging tot ondermijning van het staatsgezag. Hij is medeauteur van het Charter 08, een document dat in 2008 werd getekend door 300 intellectuelen en waarin wordt opgeroepen tot een 'vrije, democratische en grondwettelijke staat' in China. In december van dat jaar werd hij samen met meerdere andere dissidenten opgepakt tijdens hun voorbereidingen op de viering van de 60ste verjaardag van de Verklaring van de Rechten van de Mens.

In 2010 kreeg hij, uiteraard tot woede van China, de Nobelprijs voor de Vrede voor zijn niet aflatende en geweldloze inspanningen voor de mensenrechten in China.

Lees meer over:

Onze partners