Bo Xilai, de voormalige machthebber van de noordoostelijke provincie Liaoning, blijft op zijn proces in de Oost-Chinese stad Yinan alles ontkennen. Op getuigenissen van zijn vrouw, die vorig jaar zelf veroordeeld werd wegens moord, antwoordde hij dat ze veranderd is en onder druk is gezet.

"Ze is gek en liegt altijd", antwoordde hij op een videogetuigenis waarin Gu het heeft over financiële en andere hulp aan de familie door zakenman Xu Ming. "Er werd zware druk uitgeoefend op haar om mij te beschadigen" aldus Bo.

Moord

Het proces, dat met een dag is verlengd, startte donderdag, en wordt zaterdag afgerond. Dan hoort de rechtbank meer bewijzen tegen Bo, die beschuldigd wordt van corruptie en machtsmisbruik. Hij zou voor 3,5 miljoen dollar aan smeergeld hebben aangenomen van zakenman Xu Ming en een andere zakenman.

Begin september wordt een uitspraak verwacht in het proces. Vermoed wordt dat hij schuldig bevonden zal worden. In een commentaar schreef People's Daily, de krant van de communistische partij, dat de bewijzen van de aanklagers "gedetailleerd, betrouwbaar en overtuigend" zijn. De achterban van Bo zegt dat het een politiek proces is.

De vrouw van Xilai werd vorig jaar al ter dood veroordeeld voor de moord op de Britse zakenman Neil Heywood. (Belga/TE)

Bo Xilai, de voormalige machthebber van de noordoostelijke provincie Liaoning, blijft op zijn proces in de Oost-Chinese stad Yinan alles ontkennen. Op getuigenissen van zijn vrouw, die vorig jaar zelf veroordeeld werd wegens moord, antwoordde hij dat ze veranderd is en onder druk is gezet. "Ze is gek en liegt altijd", antwoordde hij op een videogetuigenis waarin Gu het heeft over financiële en andere hulp aan de familie door zakenman Xu Ming. "Er werd zware druk uitgeoefend op haar om mij te beschadigen" aldus Bo. MoordHet proces, dat met een dag is verlengd, startte donderdag, en wordt zaterdag afgerond. Dan hoort de rechtbank meer bewijzen tegen Bo, die beschuldigd wordt van corruptie en machtsmisbruik. Hij zou voor 3,5 miljoen dollar aan smeergeld hebben aangenomen van zakenman Xu Ming en een andere zakenman.Begin september wordt een uitspraak verwacht in het proces. Vermoed wordt dat hij schuldig bevonden zal worden. In een commentaar schreef People's Daily, de krant van de communistische partij, dat de bewijzen van de aanklagers "gedetailleerd, betrouwbaar en overtuigend" zijn. De achterban van Bo zegt dat het een politiek proces is.De vrouw van Xilai werd vorig jaar al ter dood veroordeeld voor de moord op de Britse zakenman Neil Heywood. (Belga/TE)