China reageert furieus op de toekenning van de Nobelprijs voor de Vrede aan de Chinese dissident Liu Xiaobo, en waarschuwt voor een beschadiging van de relaties met Noorwegen. Vanuit het Westen wordt opgetogen gereageerd.

Liu Xiaobo zit in China een celstraf van 11 jaar uit omdat hij in een manifest opriep tot een meerpartijensysteem in China. Hij werd veroordeeld wegens poging tot ondermijning van het staatsgezag.

"Liu Xiaobo is een crimineel die de Chinese wetten heeft overtreden," zei woordvoerder Ma Zhaoxu van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

"De Nobelprijs voor de Vrede toekennen aan zo een persoon is een totale schending van de beginselen van die prijs, en een belediging".

Peking waarschuwt ook dat de beslissing van het Noorse Nobelcomité de betrekkingen tussen China en Noorwegen kan schaden.

Oproep

Liu Xia, de vrouw van Liu Xiaobo, zei dat ze bijzonder opgetogen is over de prijs voor haar man. Ze riep de Chinese regering "met aandrang" op om hem vrij te laten.

Ook verschillende Westerse landen, waaronder Frankrijk en Duitsland, hebben al verheugd gereageerd en roepen China op om Liu Xiaobo onmiddellijk vrij te laten.

Druk

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch spreekt van "een overwinning voor de mensenrechten wereldwijd en voor alle Chinese dissidenten, activisten, advocaten en verdedigers van de mensenrechten, alsook een erkenning van hun werk".

De Nobelprijs voor Liu Xiaobo "moet de internationale druk verhogen om Liu en de talrijke andere politiek gevangenen die in China gevangenzitten, vrij te laten," luidt het.

China reageert furieus op de toekenning van de Nobelprijs voor de Vrede aan de Chinese dissident Liu Xiaobo, en waarschuwt voor een beschadiging van de relaties met Noorwegen. Vanuit het Westen wordt opgetogen gereageerd.Liu Xiaobo zit in China een celstraf van 11 jaar uit omdat hij in een manifest opriep tot een meerpartijensysteem in China. Hij werd veroordeeld wegens poging tot ondermijning van het staatsgezag. "Liu Xiaobo is een crimineel die de Chinese wetten heeft overtreden," zei woordvoerder Ma Zhaoxu van het ministerie van Buitenlandse Zaken. "De Nobelprijs voor de Vrede toekennen aan zo een persoon is een totale schending van de beginselen van die prijs, en een belediging". Peking waarschuwt ook dat de beslissing van het Noorse Nobelcomité de betrekkingen tussen China en Noorwegen kan schaden. Oproep Liu Xia, de vrouw van Liu Xiaobo, zei dat ze bijzonder opgetogen is over de prijs voor haar man. Ze riep de Chinese regering "met aandrang" op om hem vrij te laten. Ook verschillende Westerse landen, waaronder Frankrijk en Duitsland, hebben al verheugd gereageerd en roepen China op om Liu Xiaobo onmiddellijk vrij te laten.Druk Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch spreekt van "een overwinning voor de mensenrechten wereldwijd en voor alle Chinese dissidenten, activisten, advocaten en verdedigers van de mensenrechten, alsook een erkenning van hun werk". De Nobelprijs voor Liu Xiaobo "moet de internationale druk verhogen om Liu en de talrijke andere politiek gevangenen die in China gevangenzitten, vrij te laten," luidt het.