China probeert via Facebook NAVO-geheimen los te krijgen

© Reuters

Admiraal James Stavridis, de commandant van de NAVO in Europa, was onlangs het doelwit van verschillende pogingen om via sociale netwerksites militaire geheimen aan het Westen te ontfutselen.

Chinese spionnen worden er van verdacht de sociale netwerksite Facebook te gebruiken om militaire geheimen te ontfutselen aan hooggeplaatste NAVO-werknemers. Dat meldt de Britse krant The Observer. De spionnen maakten recent verschillende profielen aan onder de naam van James Stavridis, de hoogstgeplaatste NAVO-commandant in Europa. Ze gebruikten de valse profielen om contact te leggen met vrienden en collega’s van de admiraal in de hoop dat die zouden reageren op vragen naar gevoelige informatie.


‘Meerdere valse Stavridis-profielen’

Een verantwoordelijke van de NAVO bevestigde dat de admiraal de voorbije twee jaar verschillende malen het doelwit was van cyberaanvallen. “Er zijn al meerdere valse Stavridis-profielen opgedoken”, zei hij. “Maar Facebook werkte steeds mee om de pagina’s te verwijderen.” Volgens de NAVO staat de organisatie in regelmatig contact met de profielmanagers van Facebook en worden de valse pagina’s binnen de 24 tot 28 uur na ontdekking verwijderd.

Admiraal Stavridis is een enthousiast Facebook-gebruiker. Hij gebruikt zijn echte pagina regelmatig om met het publiek te communiceren over zijn werk bij de NAVO. Onlangs nog stuurde hij het nieuws over het einde van de militaire missie in Libië via Facebook de wereld in.


‘Operatie Nachtdraak’

De oorsprong van de valse pagina’s is bijna onmogelijk te traceren, maar veiligheidsbronnen buiten de NAVO lieten weten dat de NAVO-leiding voor het risico gewaarschuwd werd en dat ze geloven dat China achter de aanvallen zit. Zowel de Britse als de Amerikaanse geheime diensten delen die mening. Volgens hen zijn de aanvallen zo professioneel en aanhoudend dat het niet anders kan dan dat de Chinese overheid er achter zit.

Vorig jaar nog werden Chinese criminele ervan beschuldigd achter een gelijkaardige operatie te zitten. Die operatie droeg de naam ‘Nachtdraak’ en had als doel het stelen van Amerikaanse, Taiwanese en Griekse bedrijfsgeheimen. De hackers gingen toen net als nu te werk door de identiteit van hooggeplaatste werknemers aan te nemen.
De NAVO waarschuwde ondertussen haar werknemers over de gevaren van internetfraude en betaalde bijna 48 miljoen euro aan een defensiebedrijf om de beveiliging van de verschillende NAVO-hoofdkwartieren in Europa te versterken.


Groeiende angst rond Chinese cyberspionage

Het uitkomen van de spionagepogingen doet nog een schepje bovenop de angst die in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië al heerste rond het groeiend aantal cyberspionagepogingen ondernomen door China. Naast militaire geheimen werd in het verleden al waardevol intellectueel eigendom gestolen van enkele belangrijke defensiebedrijven.

De twee landen beschuldigen Peking ook van betrokkenheid bij een anonieme diefstal van een enorme hoeveelheid data uit het Westen. Dat probleem werd vorig jaar nog uitgebreid besproken in het Amerikaans congres. Het Nationaal Bureau voor Counterspionage noemde Chinese hackers toen de meeste actieve en volhardende van de hele wereld op het gebied van economische spionage. (PC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content