De Dalai Lama trok elf dagen door de Verenigde staten om lezingen te houden voor zijn boedhistische aanhangers daar. Zaterdag ontmoette hij president Obama. Peking vroeg nog om de ontmoeting tussen beide winnaars van de Nobelprijs voor de Vrede te annuleren, maar Washington ging daar niet op in. Bezoeken van de Tibetaanse geestelijke leider aan buitenlandse leiders zorgen traditioneel voor kiespijn in Peking. China beschouwt de Dalai Lama immers als het gezicht van de Tibetaanse onafhankelijkheidsstrijd. De ontmoeting zaterdag vond achter gesloten deuren plaats in de Map Room in plaats van in de gebruikelijke Oval Office, wat voorbehouden is voor staatshoofden.
Oprechte bezorgdheid
Achteraf gaf de Dalai Lama enkele woorden reactie aan de pers. Obama is "de president van de grootste democratie, natuurlijk heeft hij zijn bezorgdheid geuit over humanistische grondwaarden, de mensenrechten en de religieuze vrijheid", luidde het. "Daarom toonde hij ook een oprechte bezorgdheid over het lijden van de Tibetanen maar ook over andere zaken." Het Witte Huis duidde enkel vooraf een en ander in een mededeling. "De ontmoeting onderlijnt de steun van de president aan het behoud van Tibets unieke religieuze, culturele en taalkundige eigenheid en aan de bescherming van de mensenrechten voor de Tibetanen", stond er in een mededeling.

RazendChina reageerde ondertussen furieus op het onderhoud dat de Amerikaanse president Barack Obama zaterdag had met de Dalai Lama. Volgens de Chinezen gaat het hier "om een inmenging in interne aangelegenheden, werden de gevoelens van het Chinese volk gekwetst en de relaties tussen de VS en China beschadigd". (Belga/INM)

De Dalai Lama trok elf dagen door de Verenigde staten om lezingen te houden voor zijn boedhistische aanhangers daar. Zaterdag ontmoette hij president Obama. Peking vroeg nog om de ontmoeting tussen beide winnaars van de Nobelprijs voor de Vrede te annuleren, maar Washington ging daar niet op in. Bezoeken van de Tibetaanse geestelijke leider aan buitenlandse leiders zorgen traditioneel voor kiespijn in Peking. China beschouwt de Dalai Lama immers als het gezicht van de Tibetaanse onafhankelijkheidsstrijd. De ontmoeting zaterdag vond achter gesloten deuren plaats in de Map Room in plaats van in de gebruikelijke Oval Office, wat voorbehouden is voor staatshoofden. Oprechte bezorgdheid Achteraf gaf de Dalai Lama enkele woorden reactie aan de pers. Obama is "de president van de grootste democratie, natuurlijk heeft hij zijn bezorgdheid geuit over humanistische grondwaarden, de mensenrechten en de religieuze vrijheid", luidde het. "Daarom toonde hij ook een oprechte bezorgdheid over het lijden van de Tibetanen maar ook over andere zaken." Het Witte Huis duidde enkel vooraf een en ander in een mededeling. "De ontmoeting onderlijnt de steun van de president aan het behoud van Tibets unieke religieuze, culturele en taalkundige eigenheid en aan de bescherming van de mensenrechten voor de Tibetanen", stond er in een mededeling. RazendChina reageerde ondertussen furieus op het onderhoud dat de Amerikaanse president Barack Obama zaterdag had met de Dalai Lama. Volgens de Chinezen gaat het hier "om een inmenging in interne aangelegenheden, werden de gevoelens van het Chinese volk gekwetst en de relaties tussen de VS en China beschadigd". (Belga/INM)