Het is de Amerikaanse zender Fox News die satellietbeelden van ImageSat International (ISI) in handen kreeg, waarop 16 raketlanceerders en een radarsysteem te zien zouden zijn op Woody-eiland (Yongxing in het Chinees). Dat is het grootste eiland van de Paraceleilanden, die sinds meer dan 40 jaar onder de controle van China staan maar ook door Taiwan en Vietnam geclaimd worden.

ISI/Fox News
© ISI/Fox News

De raketlanceerders moeten in de voorbije week geplaatst zijn, want op satellietbeelden van 3 februari was het strand waarop ze staan, nog leeg.

200 km

Het nieuws wordt bevestigd door zowel Taiwan als de Verenigde Staten, maar ontkend door China. Op een persconferentie in Peking zei de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi dat de berichten 'zijn uitgevonden door westerse media', meldt BBC World News.

Volgens een niet nader genoemde Amerikaanse functionaris die door Fox wordt geciteerd, lijkt het te gaan om raketten met een reikwijdte van 200 kilometer.

Militarisering

De militarisering in het gebied is de jongste tijd toegenomen. De Paraceleilanden zijn een verzameling eilandjes, riffen en zandbanken ten zuiden van het Chinese eiland Hainan, met rijke visbestanden en mogelijk ook olie- en gasvelden (zie kaartje onderaan).

Op een informele Asean-top in Californië pleitte de Amerikaanse president Barack Obama dinsdag nog voor een pacifistische oplossing. Er zou volgens hem een einde moeten komen aan alle bouwwerkzaamheden of baggerwerken in het gebied. China toont er zich erg actief, met de aanleg van militaire faciliteiten. De VS stuurden op hun beurt al oorlogsschepen naar het gebied. (Belga/KVDA)

Woody Island

Het is de Amerikaanse zender Fox News die satellietbeelden van ImageSat International (ISI) in handen kreeg, waarop 16 raketlanceerders en een radarsysteem te zien zouden zijn op Woody-eiland (Yongxing in het Chinees). Dat is het grootste eiland van de Paraceleilanden, die sinds meer dan 40 jaar onder de controle van China staan maar ook door Taiwan en Vietnam geclaimd worden.De raketlanceerders moeten in de voorbije week geplaatst zijn, want op satellietbeelden van 3 februari was het strand waarop ze staan, nog leeg.Het nieuws wordt bevestigd door zowel Taiwan als de Verenigde Staten, maar ontkend door China. Op een persconferentie in Peking zei de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi dat de berichten 'zijn uitgevonden door westerse media', meldt BBC World News.Volgens een niet nader genoemde Amerikaanse functionaris die door Fox wordt geciteerd, lijkt het te gaan om raketten met een reikwijdte van 200 kilometer.De militarisering in het gebied is de jongste tijd toegenomen. De Paraceleilanden zijn een verzameling eilandjes, riffen en zandbanken ten zuiden van het Chinese eiland Hainan, met rijke visbestanden en mogelijk ook olie- en gasvelden (zie kaartje onderaan).Op een informele Asean-top in Californië pleitte de Amerikaanse president Barack Obama dinsdag nog voor een pacifistische oplossing. Er zou volgens hem een einde moeten komen aan alle bouwwerkzaamheden of baggerwerken in het gebied. China toont er zich erg actief, met de aanleg van militaire faciliteiten. De VS stuurden op hun beurt al oorlogsschepen naar het gebied. (Belga/KVDA)Woody Island