China: ‘Dalai Lama zal reïncarneren, ook al zegt hij zelf van niet’

Een Tibetaan in ballingschap transporteert een portret van de Dalai Lama door de straten van Katmandoe © REUTERS
Rudi Rotthier

De Dalai Lama moet en zal reïncarneren. Dat zegden topfunctionarissen van de Chinese communistische partij tijdens een jaarlijkse bijeenkomst in Bejing. Ze voegden eraan toe dat de regering zal beslissen wie het wordt. Eerder had de huidige Dalai Lama betwijfeld of er nog wel een incarnatie komt.

De inmenging van in principe athëistische functionarissen in deze ook weer in principe religieuze kwestie leidde tot een sterk afwijzende reactie bij de Tibetanen in ballingschap. “Het is alsof je Fidel Castro laat beslissen wie de volgende paus wordt”, verklaarde hun woordvoerder volgens de South China Morning Post, “en daarna verwacht dat alle katholieken die paus zullen volgen. Dit is ridicuul”.

In december vorig jaar verklaarde de huidige Dalai Lama, de veertiende incarnatie, in een gesprek met de BBC dat er misschien geen vijftiende komt. Dat leek toen eerder een vaststelling van veranderende tijden. “De instelling van de Dalai Lama zal ooit ophouden te bestaan”, zei hij. “Deze door de mens gemaakte instellingen houden ooit op”. De huidige Dalai Lama wordt dit jaar 80 en leeft sinds 1959 in ballingschap.

In China werd deze boodschap niet goed ontvangen.

‘Blasfemie’

Eerst had Padma Choling, de gouverneur van Tibet, er de Dalai Lama, die door de band omschreven wordt als “een wolf in schaapskleren” gehekeld als iemand die blasfemie, godslastering, had gepleegd tegenover zijn eigen geloof.

Woensdag gaf Zhu Weiqun, de functionaris die bevoegd is voor religieuze minderheden, een breder commentaar tijdens de bijeenkomst van het parlement waarop ook de Panchen Lama, althans de door het regime erkende versie van de Panchen Lama, aanwezig was.

“Dit is een dubbel verraad”, zo zei Zhu Weiqun. “Ten eerste is het verraad tegenover de Chinese politiek. De beslissing om een Dalai Lama te herkennen berust bij de regering”. Zhu Weiqun vond het volgens de South China Morning Post ook een “verraad tegenover het Tibetaans boeddhisme zelf. De Dalai Lama heeft een weinig respectvolle houding aangenomen. Waar ter wereld vind je iemand die zo luchtig doet over zijn eigen opvolging?” Hij propageert “separatisme en draait de wereld een rad voor de ogen”.

“Het is niet aan hem om te beslissen of hij wel dan niet wedergeboren wordt. De lijn van de Dalai Lama zal verdergezet worden door reïncarnaties.”

‘De bril van Monty Python’

The New York Times belde over de kwestie met een Amerikaanse specialist, Robert Barnett, directeur van het programma voor moderne Tibetaanse studies aan de Columbia Universiteit. . “Ik denk niet dat de Dalai Lama er bezwaar tegen zal hebben als je dit zou bekijken door de bril van Monty Python. Hij herinnert er met zijn uitspraak aan dat de Chinezen, vanuit zijn oogpunt en vanuit het oogpunt van bijna alle Tibetanen, geen geloofwaardige rol en beslissingsmacht in deze kwesties hebben”.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content