Deze week werd bekend dat de bevrijding van de 33 Chileense mijnwerkers waarschijnlijk niet zo lang op zich zal laten wachten. Aanvankelijk zouden de kompels pas tegen het einde van het jaar opnieuw het daglicht kunnen aanschouwen.

Op 17 september was er al een schacht geboord tot 70 meter boven de mijnwerkers. Deze was 30 cm breed en moest worden uitgebreid tot 70 cm. Later werd beslist om er om praktische redenen 66 cm van te maken.

Omdat bij het ophalen van de werkers het gevaar bestaat dat ze vast komen te zitten door neervallend gruis, werden er metalen buizen vervaardigd van 10 meter lang en 61 cm diameter. Doorheen deze buizen past een soort ronde kooi, die de mannen door de smalle doorgang zal vervoeren.

Trainen

De vreugde was groot toen twee maanden geleden ontdekt werd dat de Chileense mijnwerkers de instorting van de mijn hadden overleefd. Via het ventilatiesysteem werd voedsel in de vorm van vitaminegel doorgegeven, samen met medicatie en energiezuinige LED-lampjes. Ook kon er met een kleine camera contact worden gemaakt met de kompels, en konden zij via de ventilatieschacht brieven aan hun familie doorgeven.

De mijnwerkers zelf zijn ondertussen duchtig aan het trainen om zeker in de kooi te passen. Ook zenden ze spulletjes van familie en vrienden al terug naar boven via de ventilatieleiding, omdat ze niet mee kunnen doorheen de krappe buis. Langs de mijn is een tentenkamp opgeslagen waar de families al weken wachten tot ze hun vaders en echtgenoten terugzien.

Deze week werd bekend dat de bevrijding van de 33 Chileense mijnwerkers waarschijnlijk niet zo lang op zich zal laten wachten. Aanvankelijk zouden de kompels pas tegen het einde van het jaar opnieuw het daglicht kunnen aanschouwen. Op 17 september was er al een schacht geboord tot 70 meter boven de mijnwerkers. Deze was 30 cm breed en moest worden uitgebreid tot 70 cm. Later werd beslist om er om praktische redenen 66 cm van te maken. Omdat bij het ophalen van de werkers het gevaar bestaat dat ze vast komen te zitten door neervallend gruis, werden er metalen buizen vervaardigd van 10 meter lang en 61 cm diameter. Doorheen deze buizen past een soort ronde kooi, die de mannen door de smalle doorgang zal vervoeren. Trainen De vreugde was groot toen twee maanden geleden ontdekt werd dat de Chileense mijnwerkers de instorting van de mijn hadden overleefd. Via het ventilatiesysteem werd voedsel in de vorm van vitaminegel doorgegeven, samen met medicatie en energiezuinige LED-lampjes. Ook kon er met een kleine camera contact worden gemaakt met de kompels, en konden zij via de ventilatieschacht brieven aan hun familie doorgeven. De mijnwerkers zelf zijn ondertussen duchtig aan het trainen om zeker in de kooi te passen. Ook zenden ze spulletjes van familie en vrienden al terug naar boven via de ventilatieleiding, omdat ze niet mee kunnen doorheen de krappe buis. Langs de mijn is een tentenkamp opgeslagen waar de families al weken wachten tot ze hun vaders en echtgenoten terugzien.