CETA: intra-Belgisch akkoord lijkt in de maak

26/10/16 om 19:50 - Bijgewerkt om 19:50

De verschillende regeringen hebben een tekst klaar, die nu voor een laatste keer wordt geanalyseerd. Om 21 uur komen de onderhandelaars opnieuw bijeen in de hoop snel een akkoord te sluiten.

CETA: intra-Belgisch akkoord lijkt in de maak

Paul Magnette © Belga

De vergadering over het Belgische CETA-standpunt is woensdag kort na 17.30 uur onderbroken. De verschillende regeringen hebben een tekst klaar, die nu voor een laatste keer wordt geanalyseerd. Om 21 uur komen de onderhandelaars opnieuw bijeen in de hoop snel een akkoord te sluiten.

Experten van de deelstaatregeringen gaan opnieuw door de tekst. Volgens Vlaams minister-president Geert Bourgeois koppelen de Franstalige partijen PS en cdH terug naar hun partijbestuur. Zijn collega Rudy Demotte van de Franse gemeenschapsregering hield het op "politieke en technische contacten".

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders verklaarde dat alle regeringen nu dezelfde tekst in handen hebben. "Er gebeuren nu nog consultaties. We komen om 21 uur terug samen, wellicht om af te ronden."

Geen Europese top donderdag

Als er vanavond nog een intra-Belgisch akkoord komt, zal de tekst worden overgemaakt aan de andere Europese lidstaten. De 28 ambassadeurs houden zich alvast klaar om rond de tafel te gaan zitten. Keuren die de Belgische verklaring goed, dan zullen ook het Waals en het Franstalig parlement gevraagd worden zich uit te spreken. Die manier van werken is volgens Geert Bourgeois "een beetje moeilijk verenigbaar met de scheiding der machten".

Normaal gezien hebben parlementen een controlerende functie, in dit geval zeggen ze wat hun respectievelijke regeringen moeten doen, aldus de Vlaamse minister-president. "Maar dat is een keuze die zij maken, ik heb er alle respect voor."

Dat de Europees-Canadese top van donderdag nog kan doorgaan, is uitgesloten, geeft ook Bourgeois toe. In de omgeving van de onderhandelaars is wel te horen dat van uitstel geen afstel hoeft te komen en dat de top, waarop CETA plechtig moet worden ondertekend, ook een van de volgende dagen kan plaatsvinden. (Belga/TE)

Onze partners