Volgens projecties van de zenders ARD en ZDF zou de CDU van lokaal boegbeeld Daniel Günther 33 tot 34 procent van de stemmen hebben gehaald in de noordelijke deelstaat die grenst aan Denemarken. De sociaaldemocratische partij SPD van minister-president Torsten Albig zou genoegen moeten nemen met 26 tot 27 procent.

De SPD regeerde de voorbije vijf jaar in Schleswig-Holstein samen met de groenen. Zij zouden 12,5 tot 13,5 procent halen. De liberale FDP zou goed zijn voor 11,5 procent van de stemmen. De rechtspopulistische AfD kwam een eerste keer op en maakt met 5,5 procent zijn intrede in het deelstaatparlement. Het radicaal linkse Die Linke haalde de drempel van vijf procent niet.

Het resultaat vormt een opsteker voor Merkel in de aanloop naar de Duitse parlementsverkiezingen van september. Voor Martin Schulz, de grote uitdager van Merkel, is de stembusgang in Schleswig-Holstein dan weer op een ontgoocheling uitgedraaid.

Volgend weekend is er opnieuw een deelstaatverkiezing, in Nordrhein-Westfalen. Dat is de laatste voor de federale verkiezingen in september.

Lees ook:Merkel en Schulz draaien warm tijdens deelstaatverkiezingen

Volgens projecties van de zenders ARD en ZDF zou de CDU van lokaal boegbeeld Daniel Günther 33 tot 34 procent van de stemmen hebben gehaald in de noordelijke deelstaat die grenst aan Denemarken. De sociaaldemocratische partij SPD van minister-president Torsten Albig zou genoegen moeten nemen met 26 tot 27 procent. De SPD regeerde de voorbije vijf jaar in Schleswig-Holstein samen met de groenen. Zij zouden 12,5 tot 13,5 procent halen. De liberale FDP zou goed zijn voor 11,5 procent van de stemmen. De rechtspopulistische AfD kwam een eerste keer op en maakt met 5,5 procent zijn intrede in het deelstaatparlement. Het radicaal linkse Die Linke haalde de drempel van vijf procent niet. Het resultaat vormt een opsteker voor Merkel in de aanloop naar de Duitse parlementsverkiezingen van september. Voor Martin Schulz, de grote uitdager van Merkel, is de stembusgang in Schleswig-Holstein dan weer op een ontgoocheling uitgedraaid.Volgend weekend is er opnieuw een deelstaatverkiezing, in Nordrhein-Westfalen. Dat is de laatste voor de federale verkiezingen in september.