Dat blijkt uit de eerste prognoses. Volgens berekeningen van ARD en ZDF komt de partij van kanselier Angela Merkel uit op 40 tot 41 procent van de stemmen en is ze daarmee veruit de sterkste. De sociaaldemocraten verloren in vergelijking met 2012 stemmen en blijven steken op 29,5 tot 30 procent. De SPD kan dus niet profiteren van de hype in de nationale peilingen rond hun kanselierskandidaat Martin Schulz.

In Saarland is van een "Schulz-effect" dus voorlopig geen sprake. De voormalige voorzitter van het Europese Parlement stuwde de sociaaldemocraten de voorbije anderhalve maand flink opwaarts in de peilingen.

Afgaande op de prognoses in Saarland, lijkt Schulz echter voorlopig geen echte uitdager voor Merkel, die bij de parlementsverkiezingen van 24 september een gooi doet naar een vierde ambtstermijn. Die Linke van boegbeeld Oskar Lafontaine haalt volgens de prognoses 13 procent van de stemmen, de rechtspopulistische Alternative für Deutschland (AfD) haalt zes procent en zou daarmee in haar elfde deelstaatparlement haar intrede doen. De Groenen (Grünen) en de liberalen van de FDP dreigen uit het deelstaatparlement van Saarland te verdwijnen.

De CDU lijkt in de zuidwestelijke deelstaat munt te slaan uit de populariteit van minister-president Annegret Kramp-Karrenbauer, die sinds 2011 de scepter zwaait. Een voortzetting van de sinds 2012 bestaande zwart-rode coalitie van CDU en SPD is de meest waarschijnlijke regeringsoptie.

De verkiezingen in Saarland zijn het startschot van een groot verkiezingsjaar bij onze oosterburen, met als apotheose de parlementsverkiezingen. In mei zijn er nog deelstaatverkiezingen in Sleeswijk-Holstein (7 mei) en in Noordrijn-Westfalen (14 mei)

Dat blijkt uit de eerste prognoses. Volgens berekeningen van ARD en ZDF komt de partij van kanselier Angela Merkel uit op 40 tot 41 procent van de stemmen en is ze daarmee veruit de sterkste. De sociaaldemocraten verloren in vergelijking met 2012 stemmen en blijven steken op 29,5 tot 30 procent. De SPD kan dus niet profiteren van de hype in de nationale peilingen rond hun kanselierskandidaat Martin Schulz.In Saarland is van een "Schulz-effect" dus voorlopig geen sprake. De voormalige voorzitter van het Europese Parlement stuwde de sociaaldemocraten de voorbije anderhalve maand flink opwaarts in de peilingen. Afgaande op de prognoses in Saarland, lijkt Schulz echter voorlopig geen echte uitdager voor Merkel, die bij de parlementsverkiezingen van 24 september een gooi doet naar een vierde ambtstermijn. Die Linke van boegbeeld Oskar Lafontaine haalt volgens de prognoses 13 procent van de stemmen, de rechtspopulistische Alternative für Deutschland (AfD) haalt zes procent en zou daarmee in haar elfde deelstaatparlement haar intrede doen. De Groenen (Grünen) en de liberalen van de FDP dreigen uit het deelstaatparlement van Saarland te verdwijnen. De CDU lijkt in de zuidwestelijke deelstaat munt te slaan uit de populariteit van minister-president Annegret Kramp-Karrenbauer, die sinds 2011 de scepter zwaait. Een voortzetting van de sinds 2012 bestaande zwart-rode coalitie van CDU en SPD is de meest waarschijnlijke regeringsoptie. De verkiezingen in Saarland zijn het startschot van een groot verkiezingsjaar bij onze oosterburen, met als apotheose de parlementsverkiezingen. In mei zijn er nog deelstaatverkiezingen in Sleeswijk-Holstein (7 mei) en in Noordrijn-Westfalen (14 mei)