Catalaans politiehoofd meldt zich bij de justitie in Madrid na dagvaarding

06/10/17 om 10:33 - Bijgewerkt om 17:01

Bron: Belga

Na de dagvaarding heeft de Catalaanse politiechef Josep-Lluis Trapero zich vrijdag in Madrid aangeboden bij de Audiencia Nacional, een rechtbank bevoegd voor veiligheidszaken, in het kader van vervolging voor gezagsondermijning.

Catalaans politiehoofd meldt zich bij de justitie in Madrid na dagvaarding

Josep Lluis Trapero © Belga

Josep-Lluis Trapero, zijn adjunct Teresa Laplana en de leiders van de twee separatistische organisaties Jordi Sànchez en Jordi Cuixart moesten vandaag verschijnen voor de Audiencia Nacional, een rechtbank bevoegd voor veiligheidszaken, in het kader van vervolging wegens gezagsondermijning.

Ze worden ervan beschuldigd een terughoudende houding te hebben aangenomen toen enkele honderden demonstranten op 20 en 21 september in Barcelona leden van de Guardia Civil gedurende enkele uren belemmerden een gebouw te verlaten door de toegangen ervan te blokkeren. In Spanje kan men voor ondermijning van het gezag van de staat vijftien jaar cel krijgen. Ook tijdens het referendum op 1 oktober werd de Catalaanse regionale politie, de Mossos d'Esquadra, waarvan Trapero het hoofd is, een passieve houding verweten.

De rechtbank besluit de vier niet in hechtenis te nemen, maar de inbeschuldigingstelling wordt voorlopig niet ingetrokken. Het feit dat Trapero, Laplana, Sànchez en Cuixart niet in hechtenis worden genomen, vermijdt volgens persagenschap AFP dat de huidige spanningen nog hoger oplopen. De zenuwen staan immers strak gespannen na de geweldplegingen van de Spaanse politie op zondag en de afwijzing van dialoog door de Spaanse regering. Het Spaans Constitutioneel Hof heeft donderdag de op maandag geplande bijeenkomst van het Catalaanse parlement geschorst. De Catalaanse regering zou daar naar alle waarschijnlijkheid de onafhankelijkheid hebben uitgeroepen.

Onze partners