De Cubaanse president Raul Castro heeft zijn Amerikaanse ambtgenoot Barack Obama opgeroepen om het handelsembargo tegen Cuba op te heffen. Castro lanceerde die oproep tijdens een speech voor het Cubaanse parlement.

Guantanamo

Vijf dagen voor het officieel herstel van de diplomatieke betrekkingen tussen beide landen, heeft Castro tijdens een toespraak aan Obama gevraagd om "gebruik te maken van al zijn bevoegdheden om sommige aspecten van dit beleid te ontmantelen". Castro verwees daarbij naar het handelsembargo dat de VS in 1962 tegen Cuba hadden ingesteld. Normale betrekkingen tussen beide landen zijn niet mogelijk zolang het embargo van kracht blijft, benadrukte Castro.

Hij eiste verder ook de teruggave van de Amerikaanse militaire basis van Guantanamo, die in het oosten van het Caraïbische eiland ligt.

Republikeins Congres

De relaties tussen de VS en Cuba waren meer dan vijftig jaar lang verstoord, maar eind vorig jaar maakten Washington en Havana verrassend bekend dat ze hun betrekkingen weer wilden normaliseren. Sindsdien heeft de Amerikaanse regering de reis- en handelsbeperkingen tegen Cuba versoepeld, maar van een volledige opheffing van het embargo is nog altijd geen sprake.

De bevoegdheid daarvoor ligt bij het Congres, dat gedomineerd wordt door de Republikeinen. Op 20 juli zal Cuba in aanwezigheid van minister van Buitenlandse Zaken Bruno Rodriguez een ambassade openen in Washington. Enkele weken later brengt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry een bezoek aan Cuba. (Belga/WB)

De Cubaanse president Raul Castro heeft zijn Amerikaanse ambtgenoot Barack Obama opgeroepen om het handelsembargo tegen Cuba op te heffen. Castro lanceerde die oproep tijdens een speech voor het Cubaanse parlement.Vijf dagen voor het officieel herstel van de diplomatieke betrekkingen tussen beide landen, heeft Castro tijdens een toespraak aan Obama gevraagd om "gebruik te maken van al zijn bevoegdheden om sommige aspecten van dit beleid te ontmantelen". Castro verwees daarbij naar het handelsembargo dat de VS in 1962 tegen Cuba hadden ingesteld. Normale betrekkingen tussen beide landen zijn niet mogelijk zolang het embargo van kracht blijft, benadrukte Castro. Hij eiste verder ook de teruggave van de Amerikaanse militaire basis van Guantanamo, die in het oosten van het Caraïbische eiland ligt. De relaties tussen de VS en Cuba waren meer dan vijftig jaar lang verstoord, maar eind vorig jaar maakten Washington en Havana verrassend bekend dat ze hun betrekkingen weer wilden normaliseren. Sindsdien heeft de Amerikaanse regering de reis- en handelsbeperkingen tegen Cuba versoepeld, maar van een volledige opheffing van het embargo is nog altijd geen sprake. De bevoegdheid daarvoor ligt bij het Congres, dat gedomineerd wordt door de Republikeinen. Op 20 juli zal Cuba in aanwezigheid van minister van Buitenlandse Zaken Bruno Rodriguez een ambassade openen in Washington. Enkele weken later brengt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry een bezoek aan Cuba. (Belga/WB)