Canada: ‘Aantal vermiste of gedode inheemse vrouwen kan tot 4.000 oplopen’

De Canadese minister voor Autochtone Zaken Carolyn Bennett © REUTERS

Tot dusver werd ervan uitgegaan dat sinds 1980 1.200 inheemse vrouwen in Canada zijn vermist of gedood. Volgens de bevoegde minister is dat cijfer wellicht een schromelijke onderschatting.

In de periode tussen 1980 en 2012 werden plusminus 1.200 dossiers geopend van gedode of vermiste vrouwen, die tot de ‘first nations’ behoren. Op geregelde tijdstippen halen nog altijd verdwijningen of moorden het nieuws.

De minister van Autochtone Zaken, Carolyn Bennett, geeft nu toe dat de politie die onderzoeken mogelijk slecht heeft aangepakt. Bovendien zou het aantal verdachte zaken ook hoger liggen dan de 1.200 dossiers. “De omvang van deze tragedie is veel groter dan gedacht”, aldus Bennett.

Onderzoek

Eind vorig jaar maakte de nieuwe Canadese regering onder leiding van Justin Trudeau bekend dat ze een nationaal onderzoek gaat opstarten naar de vele gevallen van geweld tegen vrouwen van de inheemse gemeenschap. In een dit jaar gepubliceerd VN-rapport wordt aangeklaagd dat de inheemse vrouwen vijf keer meer kans maken om met geweld geconfronteerd te worden. Veel van de doden werden geklasseerd als zelfmoord of natuurlijk overlijden, de politie voerde amper een onderzoek. Volgens een vrouwenorganisatie zou het aantal vrouwen dat vermoord werd of verdwenen is op 4.000 liggen.

De kersverse minister denkt dat de critici een punt hebben.

“Het is duidelijk dat vele families een heropening van het onderzoek vragen”, verklaarde minister Bennett. Ze verwees naar het geval van een vrouw met een schotwonde in de nek, en een andere wiens handen op haar rug gebonden waren. Beide zaken werden bestempeld als zelfmoord.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content