De Italiaanse volksvertegenwoordigers hebben na de Italiaanse Senaat een pakket maatregelen voor de sanering van de openbare financiën en de hervorming van de economie goedgekeurd. De volksvertegenwoordigers schaarden zich na een woelige zitting met 380 tegen 26 bij twee onthoudingen achter het hervormingspakket.

De grootste oppositiepartij, de centrumlinkse Democratische Partij, nam niet deel aan de stemming om de goedkeuring van de maatregelen niet te belemmeren. "Vandaag is het doek gevallen over een lange en pijnlijke bladzijde in onze geschiedenis", zo verklaarde Dario Franceschini van de Democratische Partij na afloop. Fabrizio Cicchitto van Il Popolo della Liberta van Berlusconi prees zijn partijleider voor de verantwoordelijkheid die hij heeft genomen. Boegeroep van talrijke parlementsleden was zijn deel.

De aan de Europese Unie beloofde maatregelen gaan onder meer over de verkoop van publieke activa, de pensioenen, liberaliseringen en de vereenvoudiging van administratieve procedures. Maatregelen ter hervorming van de arbeidsmarkt, zoals een versoepeling van de ontslagregeling, maken nog geen deel uit van het pakket. Die volgen later, na overleg met de sociale partners.

Boegeroep
Onder het gejoel van manifestanten is de Italiaanse regeringsleider Silvio Berlusconi naar het presidentieel paleis getrokken om zijn ontslag aan te bieden aan president Giorgio Napolitano. Tientallen mensen scandeerden leuzen als "clown!" en "het is gedaan!" toen Berlusconi zijn Romeinse residentie verliet om zich naar het paleis te begeven. Sommigen droegen ook pancartes met het opschrift "bye-bye Silvio!". Binnenskamers had de premier volgens het Italiaanse persagentschap Ansa enkele partijgenoten bekend dat "het boegeroep hem veel pijn deed".

Overgangsregering in de maak

Ondertussen is officieel bevestigd dat het tijdperk van premier Berlusconi afgelopen is. Na het opstappen van de Italiaanse premier Silvio Berlusconi is de Italiaanse president Giorgio Napolitano gesprekken begonnen over de vorming van een overgangsregering. Het luidt dat het erom gaat zo snel mogelijk een noodregering van vooral technocraten te smeden om een einde te maken aan de fase van politieke onzekerheid in Italië. Vertraging kan het zeer schuldbelaste eurocrisisland niet verdragen.

Favoriet om Berlusconi op te volgen, is vroeger eurocommissaris Mario Monti. (Belga/INM)

De Italiaanse volksvertegenwoordigers hebben na de Italiaanse Senaat een pakket maatregelen voor de sanering van de openbare financiën en de hervorming van de economie goedgekeurd. De volksvertegenwoordigers schaarden zich na een woelige zitting met 380 tegen 26 bij twee onthoudingen achter het hervormingspakket. De grootste oppositiepartij, de centrumlinkse Democratische Partij, nam niet deel aan de stemming om de goedkeuring van de maatregelen niet te belemmeren. "Vandaag is het doek gevallen over een lange en pijnlijke bladzijde in onze geschiedenis", zo verklaarde Dario Franceschini van de Democratische Partij na afloop. Fabrizio Cicchitto van Il Popolo della Liberta van Berlusconi prees zijn partijleider voor de verantwoordelijkheid die hij heeft genomen. Boegeroep van talrijke parlementsleden was zijn deel. De aan de Europese Unie beloofde maatregelen gaan onder meer over de verkoop van publieke activa, de pensioenen, liberaliseringen en de vereenvoudiging van administratieve procedures. Maatregelen ter hervorming van de arbeidsmarkt, zoals een versoepeling van de ontslagregeling, maken nog geen deel uit van het pakket. Die volgen later, na overleg met de sociale partners. Boegeroep Onder het gejoel van manifestanten is de Italiaanse regeringsleider Silvio Berlusconi naar het presidentieel paleis getrokken om zijn ontslag aan te bieden aan president Giorgio Napolitano. Tientallen mensen scandeerden leuzen als "clown!" en "het is gedaan!" toen Berlusconi zijn Romeinse residentie verliet om zich naar het paleis te begeven. Sommigen droegen ook pancartes met het opschrift "bye-bye Silvio!". Binnenskamers had de premier volgens het Italiaanse persagentschap Ansa enkele partijgenoten bekend dat "het boegeroep hem veel pijn deed". Overgangsregering in de maak Ondertussen is officieel bevestigd dat het tijdperk van premier Berlusconi afgelopen is. Na het opstappen van de Italiaanse premier Silvio Berlusconi is de Italiaanse president Giorgio Napolitano gesprekken begonnen over de vorming van een overgangsregering. Het luidt dat het erom gaat zo snel mogelijk een noodregering van vooral technocraten te smeden om een einde te maken aan de fase van politieke onzekerheid in Italië. Vertraging kan het zeer schuldbelaste eurocrisisland niet verdragen. Favoriet om Berlusconi op te volgen, is vroeger eurocommissaris Mario Monti. (Belga/INM)