In Syrië is de burgeroorlog aan het uitbreiden, denkt het Rode Kruis. "We zeggen al sinds april dat er op drie plaatsen sprake is van een niet-internationaal gewapend conflict, maar er wordt nu op meer plaatsen gevochten dan enkele weken geleden", zei Rode Kruiswoordvoerder Alexis Heeb.

"Dat betekent echter niet dat we nu zeggen dat het hele land in burgeroorlog verkeert. Meerdere media hebben dit afgelopen weekeinde verkeerd begrepen", aldus Heeb.

Conventie van Genève
Tot voor kort signaleerde het Rode Kruis vooral in de omgeving van Idlib, Homs en Hama gewapende conflicten. De situatie verschilt volgens het Rode Kruis van gebied tot gebied. "We bedoelen dat in sommige delen van Syrië een niet-internationaal gewapend conflict aan de gang is", aldus de Rode Kruis-woordvoerder. "Op sommige plaatsen lijkt de rust weergekeerd, terwijl elders de gevechten plotseling weer beginnen."

Volgens de woordvoerder gaat het Rode Kruis ervan uit dat de Conventie van Genève van toepassing is overal in Syrië waar gevochten wordt. De strijdende partijen moeten dus de internationale regels voor oorlogsvoering aanvaarden, en moeten in het bijzonder de burgers beschermen.

Het Rode Kruis heeft de Syrische autoriteiten al regelmatig gevraagd respect te tonen voor de gewonden die verpleegd worden, en vertegenwoordigers van de hulporganisatie toe te laten tot gevangenissen. (Belga/TE)

In Syrië is de burgeroorlog aan het uitbreiden, denkt het Rode Kruis. "We zeggen al sinds april dat er op drie plaatsen sprake is van een niet-internationaal gewapend conflict, maar er wordt nu op meer plaatsen gevochten dan enkele weken geleden", zei Rode Kruiswoordvoerder Alexis Heeb. "Dat betekent echter niet dat we nu zeggen dat het hele land in burgeroorlog verkeert. Meerdere media hebben dit afgelopen weekeinde verkeerd begrepen", aldus Heeb. Conventie van Genève Tot voor kort signaleerde het Rode Kruis vooral in de omgeving van Idlib, Homs en Hama gewapende conflicten. De situatie verschilt volgens het Rode Kruis van gebied tot gebied. "We bedoelen dat in sommige delen van Syrië een niet-internationaal gewapend conflict aan de gang is", aldus de Rode Kruis-woordvoerder. "Op sommige plaatsen lijkt de rust weergekeerd, terwijl elders de gevechten plotseling weer beginnen." Volgens de woordvoerder gaat het Rode Kruis ervan uit dat de Conventie van Genève van toepassing is overal in Syrië waar gevochten wordt. De strijdende partijen moeten dus de internationale regels voor oorlogsvoering aanvaarden, en moeten in het bijzonder de burgers beschermen. Het Rode Kruis heeft de Syrische autoriteiten al regelmatig gevraagd respect te tonen voor de gewonden die verpleegd worden, en vertegenwoordigers van de hulporganisatie toe te laten tot gevangenissen. (Belga/TE)