Generaal Robert Mood, hoofd van de VN-waarnemers in Syrië, heeft gewaarschuwd voor een burgeroorlog in het land. "Zij die het geweld gebruiken voor hun eigen doelstellingen zouden meer instabiliteit kunnen creëren en het land naar een burgeroorlog leiden", zei hij in Damascus. De generaal deed zijn uitspraken naar aanleiding van het bloedbad dat werd aangericht in de stad Houla.

Mood zei dat waarnemers ter plaatse waren geweest en meer dan 92 doden hadden geteld. Daarbij 32 kinderen van minder dan tien jaar. De Noor had het over een "brutale tragedie". Hij bevestigde dat er artillerie was ingezet, afgevuurd vanop tanks.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague heeft een "krachtig internationaal antwoord" geëist op het "bloedbad" in Houla. Hij wil de komende dagen een spoedzitting van de VN-Veiligheidsraad vragen over de gebeurtenissen.

Het Vrije Syrische Leger, dat voornamelijk uit deserteurs uit het reguliere Syrische leger bestaat, heeft intussen laten weten dat het zich niet meer gebonden voelt door het vredesplan van internationaal gezant Kofi Annan als de VN niet onmiddellijk maatregelen nemen om een einde te maken aan het geweld van het regime van president Bashar al-Assad tegen de burgers.

Internationale gemeenschap
De hoge buitenlandse EU-vertegenwoordiger Catherine Ashton is naar eigen zeggen geschokt door het bloedbad in de Syrische stad Houla. In een persbericht veroordeelt Ashton de "verfoeilijke daad die het regime pleegde". Ze eist dat Damascus onmiddellijk alle geweld stopzet.

Ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton heeft de "gruwelijkheid" veroordeeld van het bloedbad in de Syrische stad Houla, waar zeker 92 mensen werden gedood. Clinton schaarde zich zo achter de wereldwijde oproepen om het bloedvergieten in het land te beëindigen.

Clinton verklaarde dat de Verenigde Staten samenwerken met hun internationale partners om de druk op de Syrische president Bashar al-Assad en zijn "vrienden" te verhogen. "Er moet een einde komen aan het schrikbewind", zei ze. (Belga/INM)

Generaal Robert Mood, hoofd van de VN-waarnemers in Syrië, heeft gewaarschuwd voor een burgeroorlog in het land. "Zij die het geweld gebruiken voor hun eigen doelstellingen zouden meer instabiliteit kunnen creëren en het land naar een burgeroorlog leiden", zei hij in Damascus. De generaal deed zijn uitspraken naar aanleiding van het bloedbad dat werd aangericht in de stad Houla. Mood zei dat waarnemers ter plaatse waren geweest en meer dan 92 doden hadden geteld. Daarbij 32 kinderen van minder dan tien jaar. De Noor had het over een "brutale tragedie". Hij bevestigde dat er artillerie was ingezet, afgevuurd vanop tanks. De Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague heeft een "krachtig internationaal antwoord" geëist op het "bloedbad" in Houla. Hij wil de komende dagen een spoedzitting van de VN-Veiligheidsraad vragen over de gebeurtenissen. Het Vrije Syrische Leger, dat voornamelijk uit deserteurs uit het reguliere Syrische leger bestaat, heeft intussen laten weten dat het zich niet meer gebonden voelt door het vredesplan van internationaal gezant Kofi Annan als de VN niet onmiddellijk maatregelen nemen om een einde te maken aan het geweld van het regime van president Bashar al-Assad tegen de burgers. Internationale gemeenschap De hoge buitenlandse EU-vertegenwoordiger Catherine Ashton is naar eigen zeggen geschokt door het bloedbad in de Syrische stad Houla. In een persbericht veroordeelt Ashton de "verfoeilijke daad die het regime pleegde". Ze eist dat Damascus onmiddellijk alle geweld stopzet. Ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton heeft de "gruwelijkheid" veroordeeld van het bloedbad in de Syrische stad Houla, waar zeker 92 mensen werden gedood. Clinton schaarde zich zo achter de wereldwijde oproepen om het bloedvergieten in het land te beëindigen. Clinton verklaarde dat de Verenigde Staten samenwerken met hun internationale partners om de druk op de Syrische president Bashar al-Assad en zijn "vrienden" te verhogen. "Er moet een einde komen aan het schrikbewind", zei ze. (Belga/INM)