Het Bulgaarse parlement heeft vrijdag, zoals verwacht, zijn goedkeuring gegeven aan de regering-Borisov II. Een maand na de verkiezingen in het armste land van de Europese Unie heeft Bulgarije dus een nieuw kabinet, opnieuw met de populist Bojko Borisov aan het hoofd.

Ex-karatecoach en bodyguard Borisov was reeds premier van 2009 tot 2013. Deze keer moeten hij en zijn partij, de GERB, het stellen met wat officieel een minderheidsregering is, een coalitie met het Hervormingsblok van voormalig EU-commissaris Meglena Kuvleva. Maar Borisov wist twee kleinere partijen te paaien om zijn regering te steunen: het nationalistische Patriottisch Front en het van de socialisten afgescheiden ABW. Voor de regering stemden 136 parlementariërs; 97 stemden tegen. Het parlement in Sofia telt 240 zitjes. Borisov-II geldt als "centrumrechts en pro-Europees". (Belga/WB)

Het Bulgaarse parlement heeft vrijdag, zoals verwacht, zijn goedkeuring gegeven aan de regering-Borisov II. Een maand na de verkiezingen in het armste land van de Europese Unie heeft Bulgarije dus een nieuw kabinet, opnieuw met de populist Bojko Borisov aan het hoofd. Ex-karatecoach en bodyguard Borisov was reeds premier van 2009 tot 2013. Deze keer moeten hij en zijn partij, de GERB, het stellen met wat officieel een minderheidsregering is, een coalitie met het Hervormingsblok van voormalig EU-commissaris Meglena Kuvleva. Maar Borisov wist twee kleinere partijen te paaien om zijn regering te steunen: het nationalistische Patriottisch Front en het van de socialisten afgescheiden ABW. Voor de regering stemden 136 parlementariërs; 97 stemden tegen. Het parlement in Sofia telt 240 zitjes. Borisov-II geldt als "centrumrechts en pro-Europees". (Belga/WB)