Onder meer de Venezolaanse president Nicolas Maduro, de Nicaraguaanse staatsleider Daniel Ortega, de Boliviaanse president president Evo Morales en de Ecuadoriaanse leider Rafael Correa tekenden present voor de officiële afscheidsplechtigheid bij het herdenkingsmonument van Josi Mari. Hun landen maken deel uit van de Bolivariaanse Alliantie voor Amerika (ALBA) en behoren tot de trouwste bondgenoten van Cuba. Ook de leiders van Zimbabwe, Equitoriaal-Guinea en Zuid-Afrika zijn aanwezig, net als de voormalige Spaanse koning Juan Carlos en de ex-bondskanselier van Duitsland Gerhard Schröder.

"Fidel is dood. Maar hij is onverslagen gestorven", aldus Correa. "Vandaag zijn wij, de volkeren van Amerika, meer dan ooit verenigd." Volgens de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma was Fidel "een internationalist en anti-imperialist, die steeds vocht voor de onderdrukten". Hij dankte Castro voor zijn ondersteuning in de Zuid-Afrikaanse strijd tegen het apartheidsregime. "Zijn dood is een pijnlijk verlies", zegt hij nog.

Vijftig delegaties

Eerder raakte al bekend dat de meeste westerse leiders niet aanwezig zouden zijn op de afscheidsplechtigheid, met uitzondering van de Griekse premier Alexis Tsipras. Onder meer de Amerikaanse en Franse presidenten Barack Obama en François Hollande en de Canadese en Britse premier Justin Trudeau en Theresa May lieten weten dat ze zelf niet aanwezig zouden zijn. Obama koos er, ondanks de recente historische toenadering van de VS en Cuba, voor om ook geen officiële delegatie te sturen. De regeringen van bondgenoten Rusland, China en Iran lieten zich wel vertegenwoordigen door hoge gezanten. In totaal zijn dinsdag een vijftigtal buitenlandse delegaties aanwezig.

België wordt enkel gerepresenteerd door de ambassadeur in Havana Patrick Van Gheel, aldus de FOD Buitenlandse Zaken. De overheid heeft geen extra vertegenwoordigers naar Cuba gestuurd vanwege de ideologische meningsverschillen tussen beide landen, klinkt het in de entourage van premier Charles Michel.

(Belga/RR)

Onder meer de Venezolaanse president Nicolas Maduro, de Nicaraguaanse staatsleider Daniel Ortega, de Boliviaanse president president Evo Morales en de Ecuadoriaanse leider Rafael Correa tekenden present voor de officiële afscheidsplechtigheid bij het herdenkingsmonument van Josi Mari. Hun landen maken deel uit van de Bolivariaanse Alliantie voor Amerika (ALBA) en behoren tot de trouwste bondgenoten van Cuba. Ook de leiders van Zimbabwe, Equitoriaal-Guinea en Zuid-Afrika zijn aanwezig, net als de voormalige Spaanse koning Juan Carlos en de ex-bondskanselier van Duitsland Gerhard Schröder. "Fidel is dood. Maar hij is onverslagen gestorven", aldus Correa. "Vandaag zijn wij, de volkeren van Amerika, meer dan ooit verenigd." Volgens de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma was Fidel "een internationalist en anti-imperialist, die steeds vocht voor de onderdrukten". Hij dankte Castro voor zijn ondersteuning in de Zuid-Afrikaanse strijd tegen het apartheidsregime. "Zijn dood is een pijnlijk verlies", zegt hij nog. Eerder raakte al bekend dat de meeste westerse leiders niet aanwezig zouden zijn op de afscheidsplechtigheid, met uitzondering van de Griekse premier Alexis Tsipras. Onder meer de Amerikaanse en Franse presidenten Barack Obama en François Hollande en de Canadese en Britse premier Justin Trudeau en Theresa May lieten weten dat ze zelf niet aanwezig zouden zijn. Obama koos er, ondanks de recente historische toenadering van de VS en Cuba, voor om ook geen officiële delegatie te sturen. De regeringen van bondgenoten Rusland, China en Iran lieten zich wel vertegenwoordigen door hoge gezanten. In totaal zijn dinsdag een vijftigtal buitenlandse delegaties aanwezig. België wordt enkel gerepresenteerd door de ambassadeur in Havana Patrick Van Gheel, aldus de FOD Buitenlandse Zaken. De overheid heeft geen extra vertegenwoordigers naar Cuba gestuurd vanwege de ideologische meningsverschillen tussen beide landen, klinkt het in de entourage van premier Charles Michel.(Belga/RR)