Hassanal Bolkiah, de sultan van Brunei, heeft aangekondigd dat het strafrecht vanaf 1 mei gebaseerd zal zijn op de sharia. In het nieuwe strafrecht, dat gradueel wordt ingevoerd, worden straffen als de amputatie van ledematen voor diefstal, geselingen voor alcoholgebruik of abortus en stenigingen mogelijk. Uiteindelijk zal ook de doodstraf ingevoerd worden, zo blijkt uit een rapport.

In Brunei bestaan vandaag al twee rechtssystemen: het burgerlijke recht en het islamitische recht. Het islamitische recht is momenteel echter enkel van toepassing op kleine geschillen, zoals echtelijke twisten.

De invoering van de sharia staat in Brunei al lang op de agenda. De sultan kondigde de invoering al in oktober vorig jaar aan. Normaal gezien zou de de islamitische wet op 22 april worden ingevoerd, maar werd toen uitgesteld door "onvermijdelijke omstandigheden".

Het plan om de wetgeving in te voeren leidde in het verleden al tot scherpe kritieken van mensenrechtenactivisten en de Verenigde Naties.

Brunei wordt het eerste land in Zuidoost-Azië dat de sharia invoert. Zevenenzestig procent van de zowat 400.000 inwoners in Brunei is moslim. Nog eens 13 procent is boeddhist en 10 procent christen. De sharia zou voor alle inwoners gelden, aldus de krant Brunei Times. (Belga/EE)

Hassanal Bolkiah, de sultan van Brunei, heeft aangekondigd dat het strafrecht vanaf 1 mei gebaseerd zal zijn op de sharia. In het nieuwe strafrecht, dat gradueel wordt ingevoerd, worden straffen als de amputatie van ledematen voor diefstal, geselingen voor alcoholgebruik of abortus en stenigingen mogelijk. Uiteindelijk zal ook de doodstraf ingevoerd worden, zo blijkt uit een rapport.In Brunei bestaan vandaag al twee rechtssystemen: het burgerlijke recht en het islamitische recht. Het islamitische recht is momenteel echter enkel van toepassing op kleine geschillen, zoals echtelijke twisten. De invoering van de sharia staat in Brunei al lang op de agenda. De sultan kondigde de invoering al in oktober vorig jaar aan. Normaal gezien zou de de islamitische wet op 22 april worden ingevoerd, maar werd toen uitgesteld door "onvermijdelijke omstandigheden". Het plan om de wetgeving in te voeren leidde in het verleden al tot scherpe kritieken van mensenrechtenactivisten en de Verenigde Naties. Brunei wordt het eerste land in Zuidoost-Azië dat de sharia invoert. Zevenenzestig procent van de zowat 400.000 inwoners in Brunei is moslim. Nog eens 13 procent is boeddhist en 10 procent christen. De sharia zou voor alle inwoners gelden, aldus de krant Brunei Times. (Belga/EE)