Britse regering wil immigratie moeilijker maken

De Britse regering wil het immigranten moeilijker maken gebruik te maken van de gratis gezondheidszorg en de sociale zekerheid. Dat heeft koningin Elizabeth II bekendgemaakt in de zogenoemde Queen’s speech.

Als de Queen het programma van haar regering voorleest, staat de pracht en praal op de voorgrond en minder de politiek. Maar in tijden van crisis wordt ieder woord op een goudschaaltje gelegd. Twee jaar voor de volgende Lagerhuisverkiezingen is het programma ook een wegwijzer voor de kiesstrijd.

Koningin Elizabeth II heeft in haar troonrede voor het parlement het programma van de Britse regering voor het komende jaar voorgelezen. Het kabinet van premier David Cameron focust er in zijn maatregelencatalogus op om de nog steeds kwakkelende Britse economie weer op gang te brengen. Voorts zijn er strengere wetten inzake immigratie en misdaadbestrijding.

Ruk naar rechts

De conservatief-liberaaldemocratische coalitie moet na de gemeenteraadsverkiezingen ook rekening houden met een ruk naar rechts. Een week geleden had de rechtse en eurosceptische United Kingdom Independence Party (UKIP) van Nigel Farage in vele gemeenten serieuze winst geboekt. “Je kan dat ook als een nieuwe ronde in Europa-bashing zien”, zei BBC-commentator Robin Brant.

“De wet wil veiligstellen dat het land mensen aantrekt die hun bijdrage willen leveren, en allen afschrikken die dat niet willen”, zei de 87-jarige Elizabeth II. Voor haar troonrede werd ze vergezeld door haar echtgenoot prins Philip en troonopvolger prins Charles en diens echtgenote Camilla. De koningin is staatshoofd in Groot-Brittannië, maar heeft geen politieke macht. Haar toespraken met uitzondering van de Kerstboodschap worden in Downing Street geschreven.

Immigratie uit Roemenië en Bulgarije

In Groot-Brittannië is de voorbije maanden een discussie losgebarsten over de immigratie van mensen uit Roemenië en Bulgarije. Vanaf 2014 genieten ze vrijheid van vestiging. De vooral door politiek rechts gevoerde discussie wordt niet gedekt door enig wetenschappelijk onderzoek. Derhalve is het aantal personen uit Roemenië of Bulgarije die naar Groot-Brittannië willen immigreren, verwaarloosbaar.

Met de nieuwe wet wil de regering de toegang tot sociale woningen en andere sociale voorzieningen moeilijker maken. Er komen ook strengere maatregelen voor de bestrijding van de misdaad. De economie moet vooral door maatregelen voor de deregulering voor kleine en middelgrote ondernemingen weer op gang komen. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content