Britse minister van Handel: 'Zestig procent kans op no-deal brexit'

05/08/18 om 14:54 - Bijgewerkt om 15:06

Bron: Belga

De kans is groot dat het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie stapt zonder akkoord. Dat zegt de Britse minister van Handel, Liam Fox, zondag. Hij beschuldigde de Europese Commissie van 'onverzettelijkheid' tijdens de onderhandelingen.

Britse minister van Handel: 'Zestig procent kans op no-deal brexit'

Liam Fox © REUTERS

De brexitonderhandelingen zouden tegen eind oktober moeten leiden tot een scheidingsakkoord en tegen 29 maart 2019 moet de brexit een feit zijn. Er is echter nog altijd onenigheid over de nieuwe handelsrelaties en de grens tussen Noord-Ierland en EU-lidstaat Ierland.

De Britse minister kreeg zondag een vraag over de kans dat het VK uit de EU stapt zonder een akkoord te bereiken over de Brexit. Fox schat die kans op 60 procent. "Ik denk dat de onverzettelijkheid van de Europese Commissie ons naar de uitgang leidt zonder akkoord", aldus Fox in een gesprek met The Sunday Times.

Fox is een van weinige ministers in de Britse regering die voorstander was van de brexit. Hij verwijt Europa dat het zich verschuilt achter "theologische obsessies", eerder dan zich zorgen te maken over "het economisch welzijn van de Europeanen".

Eerder deze week hadden ook de Britse minister van Buitenlandse ZakenJeremy Hunt en de Britse centrale bank al gewezen op het toenemende gevaar voor een harde brexit.

Onze partners