Naar aanleiding van festiviteiten rond de Eerste Wereldoorlog en Wapenstilstand duiken ze overal op in het Britse straatbeeld: de papieren klaprozen of poppy's. Ze worden niet langer alleen maar opgespeld, maar groeiden uit tot een heus modeaccessoire. Sinds kort prijken ze ook op hoofddoeken of hijabs, de klaprozen staan volgens sommigen dan ook symbool voor een vrij en een multicultureel Groot-Brittannië.

Het was de modeontwerpster Tabinda-Kauser Ishaq die de bal een tijdje geleden aan het rollen bracht en een hoofddoek met klaprozenmotief ontwierp. Ze wilde daarmee Sepoy Khudadad Khan herdenken, de allereerste moslim die het hoogste Britse militaire ereteken kreeg opgespeld door koning George V. De hoofddoek moet de bevolking eraan herinneren dat ook zo'n 400.000 moslims (uit India) deelnamen aan de Eerste Wereldoorlog. Aan de zijde van Groot-Brittannië vochten zij in België en Frankrijk tegen het Duitse leger.

'Ze horen er niet bij'

'Het is ook een manier voor gewone moslims om de aandacht weg te nemen van de extremisten', vertelt Sughra Ahmed hoofd van de Islamic Society of Britain.(ISB) aan Al Jazeera. 'Dit symbool verenigt ons en toont dat we vandaag allemaal Britten zijn.'

Maar niet iedereen is opgezet met de vrolijke hoofddoeken. Tegenstanders vinden dat de moslimgemeenschap de verdeeldheid net aanwakkert. 'Een moslimorganisatie die oproept om klaprozen te dragen, dat toont toch opnieuw dat ze er nog steeds niet echt bijhoren', weerklinken kritische stemmen.

Ook in het verleden zorgden de papieren klaprozen reeds voor ophef. In 2010 staken extremisten ze in brand om te protesteren tegen de aanwezigheid van Britse troepen in Irak en Afghanistan. Deze daad maakte de Britten woedend en zorgde voor verdeeldheid binnen de Britse moslimgemeenschap. (AVE)

Naar aanleiding van festiviteiten rond de Eerste Wereldoorlog en Wapenstilstand duiken ze overal op in het Britse straatbeeld: de papieren klaprozen of poppy's. Ze worden niet langer alleen maar opgespeld, maar groeiden uit tot een heus modeaccessoire. Sinds kort prijken ze ook op hoofddoeken of hijabs, de klaprozen staan volgens sommigen dan ook symbool voor een vrij en een multicultureel Groot-Brittannië. Het was de modeontwerpster Tabinda-Kauser Ishaq die de bal een tijdje geleden aan het rollen bracht en een hoofddoek met klaprozenmotief ontwierp. Ze wilde daarmee Sepoy Khudadad Khan herdenken, de allereerste moslim die het hoogste Britse militaire ereteken kreeg opgespeld door koning George V. De hoofddoek moet de bevolking eraan herinneren dat ook zo'n 400.000 moslims (uit India) deelnamen aan de Eerste Wereldoorlog. Aan de zijde van Groot-Brittannië vochten zij in België en Frankrijk tegen het Duitse leger. 'Het is ook een manier voor gewone moslims om de aandacht weg te nemen van de extremisten', vertelt Sughra Ahmed hoofd van de Islamic Society of Britain.(ISB) aan Al Jazeera. 'Dit symbool verenigt ons en toont dat we vandaag allemaal Britten zijn.' Maar niet iedereen is opgezet met de vrolijke hoofddoeken. Tegenstanders vinden dat de moslimgemeenschap de verdeeldheid net aanwakkert. 'Een moslimorganisatie die oproept om klaprozen te dragen, dat toont toch opnieuw dat ze er nog steeds niet echt bijhoren', weerklinken kritische stemmen. Ook in het verleden zorgden de papieren klaprozen reeds voor ophef. In 2010 staken extremisten ze in brand om te protesteren tegen de aanwezigheid van Britse troepen in Irak en Afghanistan. Deze daad maakte de Britten woedend en zorgde voor verdeeldheid binnen de Britse moslimgemeenschap. (AVE)