Brits rapport: ‘Interventie in Libië was gebaseerd op slechte informatie en hielp IS’

Libische strijdkrachten onderzoeken munitie die IS-milities achtergelaten hebben © REUTERS

De militaire interventie in Libië, waartoe voormalig premier David Cameron in 2011 besliste, berustte op slechte informatie, en versnelde de politieke economische ineenstorting van het land. De chaos die volgde was vruchtbare grond voor IS.

Dat besluit een parlementair rapport, dat vandaag in Londen wordt gepubliceerd.

Groot-Brittannië en vooral Frankrijk leidden in 2011 een internationale coalitie, waartoe ook België behoorde, die vooral de luchtmacht inzette om het leger van de langdurige leider Khadafi te bekampen en een rebellenmacht in staat te stellen de dictator omver te werpen.

Khadafi had ermee gedreigd een bloedbad onder zijn eigen bevolking aan te richten – en dat zette de leiders van de internationale coalitie onder druk.

Maar, aldus het rapport, de Britse regering leerde niet uit verslagen van de inlichtingendiensten dat die dreiging overdreven was, en dat er een grote aanwezigheid van radicale moslims was bij de rebellen.

David Cameron
David Cameron© Belga Image

“De acties van het Verenigd Koninkrijk in Libië vormden een onderdeel van een slecht uitgedachte interventie”, aldus Crispin Blunt, voorzitter van de parlementaire onderzoekerscommissie en een partijgenoot van de Conservatief David Cameron. Die interventie was volgens hem gebaseerd “op foutieve veronderstellingen en een onvolkomen begrip van het land en de toestand”.

Blair getuigt

De “ultieme verantwoordelijkheid” ligt bij “David Camerons leiderschap”, aldus het rapport. En door die interventie

VS-president Barack Obama, die zelf niet enthousiast was om aan de interventie deel te nemen, maar die zich liet overhalen door zijn minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton, zei eerder dit jaar dat de Europese bondgenoten “afgeleid” geraakt waren na de interventie. En dat beaamt het rapport: er was te weinig follow-up na de interventie, en dat was gekoppeld aan een overdreven vertrouwen in de capaciteit van het land om zelf tot enige orde te komen. En zo ontstond er chaos, waar Islamitische Staat gebruik kon van maken om voet aan de grond te krijgen.

l

David Cameron getuigde niet voor de commissie, maar ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie, William Hague en Liam Fox, deden dat wel. Ook een voorganger van Cameron, Tony Blair, die zelf aan het vliegwiel zat van de eerdere interventie in Irak, kwam getuigen.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content