De 69-jarige David Amess werd vrijdag rond de middag verscheidene keren gestoken tijdens een burgerraadpleging in een kerk in zijn kiesdistrict in het graafschap Essex.

De plaatselijke politie had eerder in een verklaring - zonder de naam van het slachtoffer te noemen - gezegd dat een man die gewond werd aangetroffen, ter plaatse overleed, ondanks de inspanningen van de hulpdiensten.

Een 25-jarige man is opgepakt op verdenking van de moord op Amess. Op de plaats van de steekpartij is ook een mes gevonden. Over de verdachte zijn geen details vrijgegeven. De politie had eerder al gezegd geen andere verdachten te zoeken.

De zaak doet denken aan de moord op Labour-parlementslid Jo Cox in 2016. Cox werd aangevallen door een rechts-extremist op een burgerbijeenkomst in haar kiesdistrict en overleed aan haar verwondingen. De moord vond plaats enkele weken voor het referendum over de brexit.

In een persmededeling maakte de Metropolitan Police bekend dat de coördinator Dean Haydon van de gespecialiseerde antiterreurdivisie het incident als een terreurdaad bestempelt. De eerste elementen van het onderzoek onthullen 'een potentiële motivatie die verband houdt met islamistisch extremisme', aldus de mededeling.

De aanval gebeurde in de Belfairs Methodist Church in Leigh-on-Sea. Volgens Harrington waren de agenten 'in enkele minuten' ter plaatse. 'Dit was een moeilijk incident maar onze agenten en paramedici werkten erg hard om Sir David te redden', aldus het politiehoofd. 'Helaas overleed hij ter plaatse.'

Amess was een parlementslid sinds 1983 en was getrouwd. Hij laat ook vijf kinderen na. Harrington zei dat Amess 'gewoon zijn verplichtingen vervulde toen zijn leven op gruwelijke wijze werd beëindigd'.

De 69-jarige David Amess werd vrijdag rond de middag verscheidene keren gestoken tijdens een burgerraadpleging in een kerk in zijn kiesdistrict in het graafschap Essex. De plaatselijke politie had eerder in een verklaring - zonder de naam van het slachtoffer te noemen - gezegd dat een man die gewond werd aangetroffen, ter plaatse overleed, ondanks de inspanningen van de hulpdiensten. Een 25-jarige man is opgepakt op verdenking van de moord op Amess. Op de plaats van de steekpartij is ook een mes gevonden. Over de verdachte zijn geen details vrijgegeven. De politie had eerder al gezegd geen andere verdachten te zoeken.De zaak doet denken aan de moord op Labour-parlementslid Jo Cox in 2016. Cox werd aangevallen door een rechts-extremist op een burgerbijeenkomst in haar kiesdistrict en overleed aan haar verwondingen. De moord vond plaats enkele weken voor het referendum over de brexit. In een persmededeling maakte de Metropolitan Police bekend dat de coördinator Dean Haydon van de gespecialiseerde antiterreurdivisie het incident als een terreurdaad bestempelt. De eerste elementen van het onderzoek onthullen 'een potentiële motivatie die verband houdt met islamistisch extremisme', aldus de mededeling. De aanval gebeurde in de Belfairs Methodist Church in Leigh-on-Sea. Volgens Harrington waren de agenten 'in enkele minuten' ter plaatse. 'Dit was een moeilijk incident maar onze agenten en paramedici werkten erg hard om Sir David te redden', aldus het politiehoofd. 'Helaas overleed hij ter plaatse.' Amess was een parlementslid sinds 1983 en was getrouwd. Hij laat ook vijf kinderen na. Harrington zei dat Amess 'gewoon zijn verplichtingen vervulde toen zijn leven op gruwelijke wijze werd beëindigd'.