Het bezoek van het oorlogsschip was al langer gepland voor op voorhand ingeplande oefeningen, maar de aankomst valt op een gevoelige moment in de Brits-Spaanse relaties.

De Britse defensieminister Philip Hammond beklemtoonde dat de oefeningen voor het derde opeenvolgende jaar plaatsvinden. Het is een "routinematige en lang tevoren geplande ontplooiïng".

De Spaanse pers ziet de oefeningen van haar kant als een intimidatiepoging van Londen.

Visgronden

Het conflict rond het Britse overzeese gebied Gibraltar is sinds kort opnieuw opgeflakkerd. De spanningen worden als de ergste in 40 jaar bestempeld. Zo kwam het bijna tot een kleine zeeslag tussen Spaanse en Britse schepen toen Spaanse vissers protesteerden nabij visgronden waar Gibraltar aanspraak op maakt.

De regering in Gibraltar had eind juli in de omstreden vangstzone meer dan 70 betonblokken in zee laten kieperen om te verhinderen dat de Spanjaarden sleepnetten zouden kunnen uitgooien.

Grenstaks

Spanje verstrengde daarop de controle aan de grensovergang naar Gibraltar wat leidde tot lange files. Ook dreigde de Spaanse regering met het opleggen van een grenstaks van 40 pond.

De Britse premier David Cameron heeft de Europese Unie gevraagd zo snel mogelijk waarnemers naar Gibraltar te sturen.

De rots aan de zuidpunt van het Iberisch schiereiland behoort sinds 300 jaar tot Groot-Brittannië, maar wordt door Spanje geclaimd. (Belga/TE)

Het bezoek van het oorlogsschip was al langer gepland voor op voorhand ingeplande oefeningen, maar de aankomst valt op een gevoelige moment in de Brits-Spaanse relaties. De Britse defensieminister Philip Hammond beklemtoonde dat de oefeningen voor het derde opeenvolgende jaar plaatsvinden. Het is een "routinematige en lang tevoren geplande ontplooiïng". De Spaanse pers ziet de oefeningen van haar kant als een intimidatiepoging van Londen. VisgrondenHet conflict rond het Britse overzeese gebied Gibraltar is sinds kort opnieuw opgeflakkerd. De spanningen worden als de ergste in 40 jaar bestempeld. Zo kwam het bijna tot een kleine zeeslag tussen Spaanse en Britse schepen toen Spaanse vissers protesteerden nabij visgronden waar Gibraltar aanspraak op maakt. De regering in Gibraltar had eind juli in de omstreden vangstzone meer dan 70 betonblokken in zee laten kieperen om te verhinderen dat de Spanjaarden sleepnetten zouden kunnen uitgooien. GrenstaksSpanje verstrengde daarop de controle aan de grensovergang naar Gibraltar wat leidde tot lange files. Ook dreigde de Spaanse regering met het opleggen van een grenstaks van 40 pond. De Britse premier David Cameron heeft de Europese Unie gevraagd zo snel mogelijk waarnemers naar Gibraltar te sturen. De rots aan de zuidpunt van het Iberisch schiereiland behoort sinds 300 jaar tot Groot-Brittannië, maar wordt door Spanje geclaimd. (Belga/TE)