De lidstaten van de Europese Unie aanvaarden dat het vertrek van het Verenigd Koninkrijk wordt uitgesteld tot 31 januari. Dat heeft Europees president Donald Tusk maandagochtend meegedeeld. Met de beslissing wordt een ongeordende brexit op 31 oktober vermeden.

'De 27 EU-lidstaten zijn overeengekomen dat ze het Britse verzoek voor een flexibel uitstel van de brexit tot 31 januari zullen aanvaarden. Verwacht wordt dat de beslissing via een schriftelijke procedure zal geformaliseerd worden', zo meldde Europees president Donald Tusk maandagochtend na afloop van een bijeenkomst van de ambassadeurs van de lidstaten.

Het Britse parlement had premier Boris Johnson negen dagen geleden gedwongen om uitstel te vragen omdat er nog steeds geen echtscheidingsakkoord was geratificeerd. Daardoor dreigden de Britten eind deze maand zonder enige afspraken over de boedelscheiding uit de EU te donderen.

Het VK had normaliter op 31 maart uit de EU moeten stappen, maar op Brits verzoek is de deadline reeds tweemaal eerder opgeschoven.

Nu krijgen de Britten dus tijd tot 31 januari volgend jaar. Ze kunnen ook eind november of eind december al opstappen indien het op tafel liggende akkoord over de boedelscheiding alsnog sneller geratificeerd zou kunnen worden.

De lidstaten van de Europese Unie aanvaarden dat het vertrek van het Verenigd Koninkrijk wordt uitgesteld tot 31 januari. Dat heeft Europees president Donald Tusk maandagochtend meegedeeld. Met de beslissing wordt een ongeordende brexit op 31 oktober vermeden. 'De 27 EU-lidstaten zijn overeengekomen dat ze het Britse verzoek voor een flexibel uitstel van de brexit tot 31 januari zullen aanvaarden. Verwacht wordt dat de beslissing via een schriftelijke procedure zal geformaliseerd worden', zo meldde Europees president Donald Tusk maandagochtend na afloop van een bijeenkomst van de ambassadeurs van de lidstaten. Het Britse parlement had premier Boris Johnson negen dagen geleden gedwongen om uitstel te vragen omdat er nog steeds geen echtscheidingsakkoord was geratificeerd. Daardoor dreigden de Britten eind deze maand zonder enige afspraken over de boedelscheiding uit de EU te donderen. Het VK had normaliter op 31 maart uit de EU moeten stappen, maar op Brits verzoek is de deadline reeds tweemaal eerder opgeschoven. Nu krijgen de Britten dus tijd tot 31 januari volgend jaar. Ze kunnen ook eind november of eind december al opstappen indien het op tafel liggende akkoord over de boedelscheiding alsnog sneller geratificeerd zou kunnen worden.