De Noorse terrorist Anders Behring Breivik zat vast in de file op de dag van de aanslagen. Noorse media schrijven op basis van bronnen binnen politie en justitie dat de 32-jarige dader, Anders Behring Breivik, vermoedelijk nog veel meer slachtoffers had gemaakt als hij geen last zou hebben gehad van files.
Hieronder volgt een beknopte reconstructie van de belangrijkste gebeurtenissen op de dag van de terreuraanslagen.

11.45 uur: Breivik rijdt in een huurauto, een Fiat Doblò, door een tolstation in Oslo. Hij parkeert het voertuig in de binnenstad en gaat vervolgens naar het huis van zijn moeder in een buitenwijk van de hoofdstad, waar hij ook woont.

12.51 uur: Breivik rondt zijn ruim 1.500 pagina's tellende manifest af.

14.08 uur: Het document wordt verstuurd naar 1.003 e-mailadressen. Breivik verkleedt zich als politieman.

15:00 uur: Hij rijdt met zijn gehuurde VW-transportbus naar het centrum van Oslo. Het voertuig bevat een explosieve lading van honderden kilo's.

15.26 uur: De autobom ontploft in de regeringswijk van Oslo. Breivik rijdt in zijn tweede huurauto naar de 40 kilometer verderop gelegen aanlegsteiger van de veerboot naar het eilandje Utoya, waar op dat moment een jeugdkamp van de regerende Arbeiderspartij plaatsheeft. Onderweg stuit hij op een lange file, veroorzaakt door een ongeval.

16.40 uur: Hij parkeert zijn huurauto bij het station en pakt de ferry naar Utoya.

17.08 uur: Breivik arriveert op Utoya, gewapend met een machinegeweer, een pistool en een grote hoeveelheid munitie.

17.27 uur: De politie wordt gealarmeerd over de schietpartij.

18.09 uur: Leden van de Delta elite-eenheid van de politie komen aan bij de veerhaven op het vasteland.

18.25 uur: De politie arriveert op Utoya en gaat op zoek naar de schutter.

18.27 uur: Breivik legt zijn wapens neer, doet zijn handen omhoog en geeft zich over aan de politie. Later blijkt dat hij in totaal 69 mensen om het leven heeft gebracht op Utoya en acht in Oslo. Breivik heeft ook bijna honderd gewonden op zijn geweten.

Arne Hankel / Elsevier

De Noorse terrorist Anders Behring Breivik zat vast in de file op de dag van de aanslagen. Noorse media schrijven op basis van bronnen binnen politie en justitie dat de 32-jarige dader, Anders Behring Breivik, vermoedelijk nog veel meer slachtoffers had gemaakt als hij geen last zou hebben gehad van files. Hieronder volgt een beknopte reconstructie van de belangrijkste gebeurtenissen op de dag van de terreuraanslagen. 11.45 uur: Breivik rijdt in een huurauto, een Fiat Doblò, door een tolstation in Oslo. Hij parkeert het voertuig in de binnenstad en gaat vervolgens naar het huis van zijn moeder in een buitenwijk van de hoofdstad, waar hij ook woont. 12.51 uur: Breivik rondt zijn ruim 1.500 pagina's tellende manifest af. 14.08 uur: Het document wordt verstuurd naar 1.003 e-mailadressen. Breivik verkleedt zich als politieman. 15:00 uur: Hij rijdt met zijn gehuurde VW-transportbus naar het centrum van Oslo. Het voertuig bevat een explosieve lading van honderden kilo's. 15.26 uur: De autobom ontploft in de regeringswijk van Oslo. Breivik rijdt in zijn tweede huurauto naar de 40 kilometer verderop gelegen aanlegsteiger van de veerboot naar het eilandje Utoya, waar op dat moment een jeugdkamp van de regerende Arbeiderspartij plaatsheeft. Onderweg stuit hij op een lange file, veroorzaakt door een ongeval. 16.40 uur: Hij parkeert zijn huurauto bij het station en pakt de ferry naar Utoya. 17.08 uur: Breivik arriveert op Utoya, gewapend met een machinegeweer, een pistool en een grote hoeveelheid munitie. 17.27 uur: De politie wordt gealarmeerd over de schietpartij. 18.09 uur: Leden van de Delta elite-eenheid van de politie komen aan bij de veerhaven op het vasteland. 18.25 uur: De politie arriveert op Utoya en gaat op zoek naar de schutter. 18.27 uur: Breivik legt zijn wapens neer, doet zijn handen omhoog en geeft zich over aan de politie. Later blijkt dat hij in totaal 69 mensen om het leven heeft gebracht op Utoya en acht in Oslo. Breivik heeft ook bijna honderd gewonden op zijn geweten. Arne Hankel / Elsevier