Aan de het einde van het proces tegen de Noorse massamoordenaar Anders Behring Breivik heeft het Openbaar Ministerie (OM) de internering van de beschuldigde in een gesloten psychiatrische instelling gevorderd. Volgens het OM is Breivik wettelijk gezien ontoerekeningsvatbaar.

Mocht het hof niet akkoord gaan met het feit dat Breivik ontoerekeningsvatbaar is, moet hij volgens het Openbaar Ministerie de maximumstraf van 21 jaar opsluiting krijgen.

Nadat hij het requisitoir had gehoord, bracht Breivik de extreemrechtse groet. Vooraleer politieagenten hem boeiden en wegbrachten, stond de beschuldigde recht, bracht zijn gesloten vuist tegen de borst en strekte de rechterarm uit, een extreemrechtse groet die hij de eerste drie dagen van het proces ook heeft uitgebracht maar die hij nadien op vraag van zijn verdediging had nagelaten.

Het Openbaar Ministerie maakte duidelijk dat het de politieke verklaringen van Anders Behring Breivik beschouwt als een product van zijn fantasie. In haar slotpleidooi op het proces over de moord op 77 mensen zei openbaar aanklaagster Inga Bejer Engh voor de rechtbank van Oslo dat Breiviks beweerde lidmaatschap tot een "Orde van Tempeliers" als politiek netwerk geheel verzonnen is.

In werkelijkheid werd hij door "geweld- en moordfantasieën" gedreven. Breiviks verklaringen over zijn vermeende politieke achtergrond hadden "voor hen het tragische beeld gschetst van een jongeman, die zich als een onderdeel van een onbestaand netwerk ziet".

Aan het begin van haar slotpleidooi zei de aanklaagster dat de eigenlijke hoofdpersonen van het tien weken durende geding de overlevenden en nabestaanden van het bloedbad zijn. Ze hebben met hun getuigenissen voor een "gepast en waardig verloop" gezorgd.

De 33-jarige islamhater had op 22 juli 2011 in Oslo acht mensen met een bomauto gedood. Daarna stierven 69 deelnemers aan een sociaaldemocratisch jeugdkamp, die door Breivik met twee automatische wapens op het eiland Utoya werden afgemaakt.

Na het pleidooi van de verdediging en een slotwoord van overlevenden en nabestaanden krijgt Breivik de gelegenheid nog iets te zeggen. Hij heeft daaroor een uur de tijd gevraagd. Het vonnis zal op 20 juli of 24 augustus geveld worden. (Belga/EE)

Aan de het einde van het proces tegen de Noorse massamoordenaar Anders Behring Breivik heeft het Openbaar Ministerie (OM) de internering van de beschuldigde in een gesloten psychiatrische instelling gevorderd. Volgens het OM is Breivik wettelijk gezien ontoerekeningsvatbaar. Mocht het hof niet akkoord gaan met het feit dat Breivik ontoerekeningsvatbaar is, moet hij volgens het Openbaar Ministerie de maximumstraf van 21 jaar opsluiting krijgen. Nadat hij het requisitoir had gehoord, bracht Breivik de extreemrechtse groet. Vooraleer politieagenten hem boeiden en wegbrachten, stond de beschuldigde recht, bracht zijn gesloten vuist tegen de borst en strekte de rechterarm uit, een extreemrechtse groet die hij de eerste drie dagen van het proces ook heeft uitgebracht maar die hij nadien op vraag van zijn verdediging had nagelaten. Het Openbaar Ministerie maakte duidelijk dat het de politieke verklaringen van Anders Behring Breivik beschouwt als een product van zijn fantasie. In haar slotpleidooi op het proces over de moord op 77 mensen zei openbaar aanklaagster Inga Bejer Engh voor de rechtbank van Oslo dat Breiviks beweerde lidmaatschap tot een "Orde van Tempeliers" als politiek netwerk geheel verzonnen is. In werkelijkheid werd hij door "geweld- en moordfantasieën" gedreven. Breiviks verklaringen over zijn vermeende politieke achtergrond hadden "voor hen het tragische beeld gschetst van een jongeman, die zich als een onderdeel van een onbestaand netwerk ziet". Aan het begin van haar slotpleidooi zei de aanklaagster dat de eigenlijke hoofdpersonen van het tien weken durende geding de overlevenden en nabestaanden van het bloedbad zijn. Ze hebben met hun getuigenissen voor een "gepast en waardig verloop" gezorgd. De 33-jarige islamhater had op 22 juli 2011 in Oslo acht mensen met een bomauto gedood. Daarna stierven 69 deelnemers aan een sociaaldemocratisch jeugdkamp, die door Breivik met twee automatische wapens op het eiland Utoya werden afgemaakt. Na het pleidooi van de verdediging en een slotwoord van overlevenden en nabestaanden krijgt Breivik de gelegenheid nog iets te zeggen. Hij heeft daaroor een uur de tijd gevraagd. Het vonnis zal op 20 juli of 24 augustus geveld worden. (Belga/EE)