In enkele lidstaten zijn nog wel kleine discussies, zei Malmström. Het gaat om onder meer Frankrijk en België. Nederland sprak wel al steun uit. Ook wordt nog gewacht op het naar verwachting positieve advies van het Europees Parlement volgende maand. Malmström acht het mogelijk de onderhandelingen in de herfst af te ronden. Doel is een akkoord te bereiken over het wegnemen van handelsbarrières en verlaging van de tarieven op industriële en visserijproducten.

De EU heeft landbouw uitgesloten, maar Malmström is wel bereid over autotarieven te praten. De (handels)relaties tussen beide grootmachten staan onder druk door de heffingen die de regering-Trump vorig jaar oplegde voor buitenlands staal en aluminium. Onder meer de EU nam direct tegenmaatregelen. Dat zal ook gebeuren als president Trump zijn dreigement waarmaakt om de importtarieven voor Europese auto's en auto-onderdelen te verhogen, omdat die een gevaar zouden zijn voor de staatsveiligheid.

Een lijst met tegenmaatregelen is in voorbereiding, zei Malmström. 'We stoppen met onderhandelen als die heffingen er komen.' Op de lijst met Amerikaanse bedrijven die de EU zou treffen, staan volgens persbureau Bloomberg onder meer Caterpillar, Xerox, en Samsonite.

In enkele lidstaten zijn nog wel kleine discussies, zei Malmström. Het gaat om onder meer Frankrijk en België. Nederland sprak wel al steun uit. Ook wordt nog gewacht op het naar verwachting positieve advies van het Europees Parlement volgende maand. Malmström acht het mogelijk de onderhandelingen in de herfst af te ronden. Doel is een akkoord te bereiken over het wegnemen van handelsbarrières en verlaging van de tarieven op industriële en visserijproducten. De EU heeft landbouw uitgesloten, maar Malmström is wel bereid over autotarieven te praten. De (handels)relaties tussen beide grootmachten staan onder druk door de heffingen die de regering-Trump vorig jaar oplegde voor buitenlands staal en aluminium. Onder meer de EU nam direct tegenmaatregelen. Dat zal ook gebeuren als president Trump zijn dreigement waarmaakt om de importtarieven voor Europese auto's en auto-onderdelen te verhogen, omdat die een gevaar zouden zijn voor de staatsveiligheid. Een lijst met tegenmaatregelen is in voorbereiding, zei Malmström. 'We stoppen met onderhandelen als die heffingen er komen.' Op de lijst met Amerikaanse bedrijven die de EU zou treffen, staan volgens persbureau Bloomberg onder meer Caterpillar, Xerox, en Samsonite.