Lula ging in beroep tegen zijn veroordeling tot een celstraf van acht jaar en tien maanden voor corruptie en zit al meer dan een jaar achter de tralies.

Bij zijn vrijlating werd Lula opgewacht door duizenden juichende fans. Hij beloofde hen te 'blijven vechten' om het leven van het Braziliaanse volk te verbeteren. Hij noemde president Jair Bolsonaro een 'elitair' en beschuldigde de autoriteiten ervan 'links te criminaliseren'.

Met zes stemmen voor en vijf tegen maakten de magistraten van het Hooggerechtshof een einde aan de jurisprudentie waarmee iemand in de cel moet blijven als hij of zij in beroep is gegaan totdat de veroordeling in hoger beroep bevestigd of ongedaan gemaakt is.

De 74-jarige Lula zit sinds april 2018 een gevangenisstraf uit omdat hij van een bouwaannemer een appartement aan de Braziliaanse kust cadeau zou hebben gekregen. Dat zou een beloning geweest zijn omdat Lula miljoenencontracten had geregeld met Petrobras, het oliebedrijf dat door de Braziliaanse overheid gerund wordt.

Regeringsleiders uit de regio hebben verheugd gereageerd op de vrijlating van de voormalige Braziliaanse president.

De Argentijnse president Alberto Fernandez wees vrijdag op Twitter op de 'moed' en 'integriteit' van Lula. 'We zijn ontroerd door de moed waarmee @LulaOficial deze vervolging getrotseerd heeft', aldus Fernandez.

Ook in Cuba wordt de vrijlating van Lula 'gevierd'. 'De bevolking viert de vrijlating van Lula, na 580 dagen van onterechte opsluiting. #LulaLibre', laat het Cubaanse ministerie voor Buitenlandse Zaken weten op Twitter.

'Het Venezolaanse volk is gelukkig en verwelkomt de vrijlating van broeder Lula', klinkt het dan weer vanuit Venezuela. 'Het is geweldig om Lula op straat te zien. Lula, de grote leider van Brazilië, de grote leider van Latijns-Amerika en het Caribisch gebied', aldus president Nicolas Maduro in een televisietoespraak.

Lula ging in beroep tegen zijn veroordeling tot een celstraf van acht jaar en tien maanden voor corruptie en zit al meer dan een jaar achter de tralies.Bij zijn vrijlating werd Lula opgewacht door duizenden juichende fans. Hij beloofde hen te 'blijven vechten' om het leven van het Braziliaanse volk te verbeteren. Hij noemde president Jair Bolsonaro een 'elitair' en beschuldigde de autoriteiten ervan 'links te criminaliseren'.Met zes stemmen voor en vijf tegen maakten de magistraten van het Hooggerechtshof een einde aan de jurisprudentie waarmee iemand in de cel moet blijven als hij of zij in beroep is gegaan totdat de veroordeling in hoger beroep bevestigd of ongedaan gemaakt is. De 74-jarige Lula zit sinds april 2018 een gevangenisstraf uit omdat hij van een bouwaannemer een appartement aan de Braziliaanse kust cadeau zou hebben gekregen. Dat zou een beloning geweest zijn omdat Lula miljoenencontracten had geregeld met Petrobras, het oliebedrijf dat door de Braziliaanse overheid gerund wordt. Regeringsleiders uit de regio hebben verheugd gereageerd op de vrijlating van de voormalige Braziliaanse president. De Argentijnse president Alberto Fernandez wees vrijdag op Twitter op de 'moed' en 'integriteit' van Lula. 'We zijn ontroerd door de moed waarmee @LulaOficial deze vervolging getrotseerd heeft', aldus Fernandez. Ook in Cuba wordt de vrijlating van Lula 'gevierd'. 'De bevolking viert de vrijlating van Lula, na 580 dagen van onterechte opsluiting. #LulaLibre', laat het Cubaanse ministerie voor Buitenlandse Zaken weten op Twitter. 'Het Venezolaanse volk is gelukkig en verwelkomt de vrijlating van broeder Lula', klinkt het dan weer vanuit Venezuela. 'Het is geweldig om Lula op straat te zien. Lula, de grote leider van Brazilië, de grote leider van Latijns-Amerika en het Caribisch gebied', aldus president Nicolas Maduro in een televisietoespraak.