De jury die hem eerder deze week veroordeelde zal zich dan moeten uitspreken of de strafmaat voor Tsarnaev, die de doodstraf riskeert.

De nu 21-jarige Dzhokhar plaatste op 15 april 2013 samen met zijn oudere broer Tamerlan op het traject van de marathon in Boston twee drukpanbommen. Bij de ontploffing kwamen drie mensen om en vielen meer dan 260 gewonden. Tijdens hun vlucht doodden ze een politieman.

De twaalf juryleden waren in de eerste fase van het proces al unaniem tot de conclusie gekomen dat Tsarnaev schuldig is aan alle dertig aanklachten tegen hem. Rechter George O'Toole besliste nu om de verdediging nog twee teken de tijd te geven voor de volgende stap in de rechtszaak.

Unaniem?

Zeventien van de dertig aanklachten tegen de veroordeelde kunnen met een doodvonnis bestraft worden. De juryleden moeten nu beslissen of die straf effectief zal worden uitgevoerd. Daarvoor moeten ze unaniem voor die straf zijn. In het andere geval volgt er een levenslange opsluiting.

De Amerikaanse staat Massachusetts heeft executies in 1984 afgeschaft, maar omdat Tsarnaev zich in een federaal proces moet verantwoorden, wordt hij beoordeeld naar federaal recht en dat laat de doodstraf wel toe.

Alle juryleden moesten voorafgaand aan het proces verklaren dat ze niet principieel tegen de doodstraf gekant zijn. Een van de juryleden verklaarde zich tegen die straf, maar gaf aan dat ze het in dit geval toch denkbaar vond dat ze tot mee tot een doodvonnis zou beslissen.

De verdediging heeft zich van bij het begin van het proces tot doel gesteld om de doodstraf te vermijden. Volgens advocaat Judy Clarke was Tamerlan het brein die Dzhokhar meesleepte. Of de veroordeelde, die kort na de aanslagen droomde van martelaarschap, zelf liever levenslang heeft, is niet duidelijk.

(Belga/RR)

De jury die hem eerder deze week veroordeelde zal zich dan moeten uitspreken of de strafmaat voor Tsarnaev, die de doodstraf riskeert.De nu 21-jarige Dzhokhar plaatste op 15 april 2013 samen met zijn oudere broer Tamerlan op het traject van de marathon in Boston twee drukpanbommen. Bij de ontploffing kwamen drie mensen om en vielen meer dan 260 gewonden. Tijdens hun vlucht doodden ze een politieman. De twaalf juryleden waren in de eerste fase van het proces al unaniem tot de conclusie gekomen dat Tsarnaev schuldig is aan alle dertig aanklachten tegen hem. Rechter George O'Toole besliste nu om de verdediging nog twee teken de tijd te geven voor de volgende stap in de rechtszaak. Zeventien van de dertig aanklachten tegen de veroordeelde kunnen met een doodvonnis bestraft worden. De juryleden moeten nu beslissen of die straf effectief zal worden uitgevoerd. Daarvoor moeten ze unaniem voor die straf zijn. In het andere geval volgt er een levenslange opsluiting. De Amerikaanse staat Massachusetts heeft executies in 1984 afgeschaft, maar omdat Tsarnaev zich in een federaal proces moet verantwoorden, wordt hij beoordeeld naar federaal recht en dat laat de doodstraf wel toe.Alle juryleden moesten voorafgaand aan het proces verklaren dat ze niet principieel tegen de doodstraf gekant zijn. Een van de juryleden verklaarde zich tegen die straf, maar gaf aan dat ze het in dit geval toch denkbaar vond dat ze tot mee tot een doodvonnis zou beslissen.De verdediging heeft zich van bij het begin van het proces tot doel gesteld om de doodstraf te vermijden. Volgens advocaat Judy Clarke was Tamerlan het brein die Dzhokhar meesleepte. Of de veroordeelde, die kort na de aanslagen droomde van martelaarschap, zelf liever levenslang heeft, is niet duidelijk.(Belga/RR)