Boot met honderden migranten kapseist in Middellandse Zee: vrees voor veel doden

05/08/15 om 18:05 - Bijgewerkt om 18:05

Voor de kust van Libië in de Middellandse Zee is een boot met honderden migranten aan boord gekapseisd. Er is een grootscheepse reddingsoperatie op gang gekomen, maar mogelijk gaat het om het grootste drama met migranten in de Middellandse Zee sinds april.

Boot met honderden migranten kapseist in Middellandse Zee: vrees voor veel doden

In 2015 zijn in de Middellandse Zee al meer dan 2.000 migranten omgekomen. © Belga Image

Hoeveel mensen de boot precies vervoerde, is niet bekend, maar geschat wordt dat het er tot 700 zijn. De boot kapseisde op zo'n 25 kilometer voor de kust van Libië. Een noodsignaal was opgevangen op het Italiaanse Sicilië, waarna schepen van de Ierse marine en van Artsen zonder Grenzen als eerste ter plaatse kwamen. Volgens het Italiaanse persagentschap Ansa coordineert de Italiaanse kustwacht de verdere reddingsoperaties. Die zegt dat een 400-tal mensen gered zijn.

Artsen zonder Grenzen liet via Twitter al weten dat er veel doden zijn, zonder exacte cijfers te geven. Ook de Ierse marine liet al weten te vrezen voor veel slachtoffers.

Ramp

Het wordt mogelijk dus het grootste incident met migranten in de Middellandse Zee sinds in april bij het Italiaanse eiland Lampedusa ongeveer 800 migranten verdronken.

De Internationale Organisatie voor de Migratie maakte gisteren nog bekend dat dit jaar in de Middellandse Zee al meer dan 2.000 migranten zijn omgekomen.

Zowat 188.000 migranten kwamen aan in Europa, vooral in Italië en Griekenland. De symbolische kaap van 200.000 zal 'zeer snel' worden bereikt, zei woordvoerder Itayi Virri van de organisatie. (KVDA)

Lees meer over:

Onze partners