De Nigeriaanse schoolmeisjes die zijn ontvoerd door Boko Haram worden alleen vrijgelaten in ruil voor gevangenen van de islamitische terreurorganisatie. Dat heeft de leider van Boko Haram, Abubakar Shekau, gezegd in een videoboodschap.
De islamitische rebellenbeweging Boko Haram heeft een video verspreid waarop een honderdtal tieners, gekleed in hijab, te zien is. Volgens de leider Abubakar Shakau gaat het om de schoolmeisjes en zijn ze bekeerd tot de islam. Shakau liet weten dat de meisjes enkel bevrijd zullen worden in ruil voor gevangengenomen leden van Boko Haram.
De Nigeriaanse schoolmeisjes die in de nacht van 14 op 15 april ontvoerd werden door leden van Boko Haram zouden niet in het buitenland verblijven, meldt Kashim Shettima, gouverneur van de Nigeriaanse staat Borno. Eerder waren berichten opgedoken dat de meisjes de grens waren overgesmokkeld naar buurlanden Kameroen of Tsjaad om daar te worden verkocht. Shetting ontkent dit. “De meisjes zijn recent gezien”, citeert BBC de man. Maar waar of wanneer blijft onduidelijk.
Uit eerdere informatie die de Britse krant The Telegraph verkreeg, blijkt dat de schoolmeisjes nog elf dagen na de ontvoering werden vastgehouden op een locatie vlak bij de school. Enoch Mark, vader van twee ontvoerde meisjes, zegt dat de militairen een grote kans om de meisjes veilig terug thuis te brengen hebben gemist. “Leden van Boko Haram brachten de meisjes naar een plek slechts 30 kilometer van Chibok, dat is een erg frustrerende vaststelling.”
‘Veiligheidsdienst was op de hoogte van ontvoering’
De Nigeriaanse overheid ligt al een tijdje onder vuur omdat ze te laat actie zou hebben ondernomen om de meisjes terug te vinden. Volgens de mensenrechtenorganisatie Amnesty International waren de veiligheidsdiensten op de hoogte van het plan van Boko Haram om de school aan te vallen. “Het militair hoofdkwartier in Maiduguri verzuimde in te grijpen, ook al was het minstens vier uur voor Boko Haram toesloeg op de hoogte van het gevaar”, klinkt het.
Bij de zoekoperatie naar de meisjes heeft Nigeria al steun gekregen van uiteenlopende landen, waaronder de Verenigde Staten, Israël, Frankrijk en Groot-Brittannië. Ook België stuurt een klein verkenningsteam van experten van Buitenlandse Zaken en Volksgezondheid naar Nigeria.
Belgisch team
Het Belgische team krijgt steun van de Nigeriaanse overheid. De opdracht zal drie tot vier dagen duren. Op basis van de conclusies van het verkenningsteam wordt beslist of België een team stuurt. Die eenheid kan bijstand verlenen aan de families van de schoolmeisjes en aan de schoolmeisjes zelf van zodra ze worden vrijgelaten.
De Franse president François Hollande lanceerde het voorstel om een internationale bijeenkomst te houden over de veiligheid in Nigeria. Naast Nigeria zouden ook buurlanden Tsjaad, Kameroen, Niger en Benin uitgenodigd zijn. Verder zouden zowel leiders van de Verenigde Staten als de Europese Unie aanwezig zijn.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."